xcounter
#

Хорватія розкрила, як отримає від США Black Hawk замість Мі-8 для ЗСУ

2085
Доставка нових UH-60M Black Hawk для збройних сил Хорватії 3 грудня 2022 року, фото - Croatian defense ministry
Доставка нових UH-60M Black Hawk для збройних сил Хорватії 3 грудня 2022 року, фото - Croatian defense ministry

Той момент, коли разом з пільговою ціною також іде доволі тривалий строк очікування

Міноборони Хорватії повідомило, що 23 лютого цього року профільний парламентський комітет схвалив проект по закупівлі восьми багатоцільових гелікоптерів UH-60M Black Hawk в США. Цей крок відкриває шлях до того, щоб обидві країни підписали пряму угоду про поставку цих машин загальною вартістю 274 мільйони доларів, де хорватська сторона має оплатити 140 мільйонів доларів, іншу частину оплати на себе бере Пентагон.

Така знижка по ціні пов’язана з тим, що до цього Хорватія передала для ЗСУ всі наявні у себе гелікоптери Мі-8. Про це пише польський портал ZBiAM.

Читайте також: Філіппіни можуть стати новим покупцем Gripen, який виявився "дешевшим" за F-16

Водночас виходить, що пільгова ціна на поставку цих сучасних гелікоптерів обернеться доволі тривалим часом очікування. Бо за тим проектом угоди, який розкрило Міноборони Хорватії, поставки згаданих вище восьми машин мають початись взагалі у 2028 році.

До цього моменту хорвати отримали чотири такі гелікоптери від США у 2022 році, і таким чином до 2030 року в строю хорватського війська має бути загалом 12 вертольотів UH-60 Black Hawk.

Доставка нових UH-60M Black Hawk для збройних сил Хорватії 3 грудня 2022 року, фото - Croatian defense ministry

Цікаво, що вперше про свій намір отримати американські "Блек Хоки" оборонне відомство Хорватії заявило ще в 2018 році. І так виходить, що до повної реалізації свого наміру ця країна, що в 2022 році мала оборонний бюджет обсягом 1,2 мільярди доларів, загалом йтиме 12 років.

Нагадаємо, що вперше про відправку усіх хорватських Мі-17 для ЗСУ стало відомо в лютому 2023 року. Раніше Defense Express розповідав про те, що Хорватія через три роки отримала половину вживаних Rafale, але зараз це супер-угода.

Хорватські Мі-8 готують до відправки в Україну, лютий 2023 року, фото - Cropix
Читайте також: "Уралвагонзавод" отримав електроніку з Японії і Тайваню через білоруську компанію в Китаї