xcounter
#

Хороша новина про македонські Су-25, які стояли на зберіганні з 2004: модернізовані і будуть нищити окупантів

46181
Фото: пресслужба 299-ї бригади тактичної авіації
Фото: пресслужба 299-ї бригади тактичної авіації

Щонайменше один македонський Су-25 вперше засвітився на фото

На озброєнні 299-ї бригади тактичної авіації Повітряних Сил ЗСУ "засвітився" щонайменше один з колишніх македонських штурмовиків Су-25, і це вперше, коли літаки з Македонії помічені в Україні – на фото звернули увагу в Ukraine Weapons Tracker.

Читайте також: Український Су-25 "засвітився" з американськими 127-мм ракетами "повітря-поверхня" з 50-х років

Як відзначається, літак на фото раніше експлуатувався македонськими повітряними силами під номером "121", у ПС ЗСУ отримав бортовий номер 51 "Синій".

Опубліковане фото говорить про те, що літак в строю і, судячи з усього, буде бити рашистів – нагадаємо, що ці Су-25 раніше були українськими, і ще в 2001 році у кількості чотирьох штук їх продали Македонії. Вони здійснили декілька бойових вильотів і у 2004 їх вивели з експлуатації, тому коли з’явилися перші новини, що ці літаки "повернули" Україні, то передусім припускалося, що вони можуть піти на запчастини.

Су-25
Штурмовик С-25, фото - прес-служба 299-ї бригади

Ба більше, македонські штурмовики (щонайменше один) були модернізовані до рівня Су-25М1К – літак був прийнятий на озброєння ПС ЗСУ у 2015 році. Модернізація передбачає капітальний ремонт, а також встановлення нового прицілу, приймача сигналів супутникової навігації, модернізовану радіостанцію, а також пристроєм відстрілу хибних теплових цілей "Адрос" та інші системи.

В Ukraine Weapons Tracker також відзначають, що ці Су-25 були доставлені України ще навесні 2022 року – і це може бути дивно, бо насправді вперше про передачу македонських штурмовиків неофіційно повідомлялося в серпні – але тут можна згадати, як ще в травні повідомлялося про те, що "запчастини" від США допомогли Україні поповнити парк штурмовиків Су-25, і не виключено, що тоді ж насправді могли бути передані й македонські штурмовики.

Читайте також: У РФ анонсували чергову модернізацію штурмовика Су-25 з інтеграцією нового озброєння