xcounter
#

У РФ анонсували чергову модернізацію штурмовика Су-25 з інтеграцією нового озброєння

5685
Су-25СМ3
Су-25СМ3

При цьому наразі у РФ немає виробництва нових Су-25 й кожна втрата цього штурмовика є незворотною

Російська держкопорація "Ростех" повідомила про план провести модернізацію штурмовика Су-25, який був створений у 70-х роках. Більше того, ще у 2010-х роках цю машину у РФ хотіли поступово списувати й заміняти на Су-34, як більш багатофункціональну, а також на бойову версію Як-130 у ролі легкого винищувача.

А всі роботи з літаком звелись до модернізації до рівня Су-25СМ3 з оновленням бортових електронних систем, інтеграцією коригованого озброєння та системи "Гефест", фактично цифрового бомбового прицілу, прицільного комплексу СОЛТ-25 з телевізійним каналом, а також системи самооборони від зенітних ракет (здебільшого від ПЗРК) "Витебск-25".

Читайте також: Як Т-72М1 і Т-80У програли Leopard 2A4 в 1994 році при випробуваннях у Швеції, і чим це було показово
Су-25СМ3
Пакет оновлення у Су-25СМ3

Але поки вся наявна інформація щодо нової версії Су-25 обмежена лише фразою заступника очільника "Ростеха" Артякова, що "продовжимо вдосконалювати цю машину з урахуванням досвіду застосування у зоні "СВО", у тому числі в частині її доопрацювання під нові засоби ураження".

На фоні інтеграції до Су-25СМ3, відповідно до офіційних заяв, коригованого озброєння, на кшталт КАБ-500, можливо зробити припущення, що до Су-25 будуть намагатися інтегрувати плануючи бомби, якими активно захопились у РФ й анонсували створення комплекту для перетворення ФАБ-250.

Су-25
Наразі для рашистів у Су-25 головним озброєнням залишаються НУРСи

На фоні цього треба нагадати, що серійного виробництва Су-25 у РФ немає. Цим у СРСР займався Тбіліський авіазавод, а в Улан-Уде в Бурятії, у незначній кількості збирались Су-25УБ. Тобто втрата кожного Су-25 для рашистів є незворотною. Й саме тому білоруський диктатор Лукашенко запропонував поновити його виробництво у Білорусі, що правда, як зазвичай, переплутавши й назвавши його МиГ-25.

Й станом на початок квітня мова наче вже йде про передачу з РФ документації, але досвід розгортання виробництва Су-25 у Тбілісі свого часу цілком демонструє, що це доволі масштабна багаторічна задача.

Читайте також: Х-47 "Кинжал": балістичний чи гіперзвуковий, як взагалі працює, як з'явився у РФ та став міфом