xcounter
#

Білорусь таки хоче виробляти той самий "штурмовик МиГ-25": кажуть, що РФ вже передає документацію

8410
Су-25, фото ілюстративне
Су-25, фото ілюстративне

У Білорусі говорять про плани щодо активної участі у розвитку авіабудування РФ

Під час зустрічі російського та білоруського диктаторів Путіна та Лукашенка у лютому 2023 року останній зробив заяву про бажання розгорнути в Білорусі виробництво "МиГ-25 – штурмовика, який добре показав себе в Україні" – ймовірно, тоді йшлося все ж таки про штурмовик Су-25, і Лукашенко відзначив готовність виробляти цей літак в країні при "відповідній невеликій підтримці РФ".

Су-25 Україна
Знищений російський Су-25 в Україні, фото ілюстративне

Тепер же маємо таку інформацію – посол Білорусі в РФ Дмітрій Крутой повідомив, що Білорусь отримала від РФ технічну документацію з виробництва штурмовиків Су-25, яка необхідна для виробництва компонентів цього літака, а також для фінальної збірки.

Читайте також: Чи можуть білоруські Су-25 застосовувати ядерну зброю РФ: реальність чи старечий маразм диктаторів

Су-25СМ3
Російський модернізований Су-25СМ3

Якщо точніше, то Крутой повідомив, що сьогодні Су-25 знаходиться "в опрацюванні", а документація "передається російською стороною" і відзначив, що задача прем'єр-міністром Білорусі Романом Головченком ставиться жорстка: "Від збирання авіаційних двигунів вийти до фінішного збирання літаків. Це, звісно, суперзадача, задача максимум".

Су-25
Білоруські Су-25, фото ілюстративне

Щодо оцінки виробництва "штурмовика МиГ-25", а точніше все ж таки штурмовика Су-25, то Defense Express в окремому матеріалі вже детально висвітлював питання розгортання виробництва, і якщо коротко, то білорусам навряд чи вдасться у короткостроковій перспективі – найближчі декілька років – випустити серійні зібрані з "нуля" Су-25.

Загалом Крутой відмічає, що в планах білоруських підприємств – брати активну участь у розвитку авіабудівництва у РФ, зокрема він відзначає, що за результатами візитів білоруських делегацій у РФ, зокрема і на рівні урядів, планується "сформувати завантаження двох підприємств – 407-го та 558-го заводів".

військово-транспортний літак Іл-76МД-90А
Військово-транспортний літак Іл-76МД-90А під час будівництва, фото ілюстративне

Так, у планах виробляти близько 1350 компонентів для літака МС-21 (раніше Лукашенко говорив про те, що білоруси для МС-21 та Sukhoi Superjet виробляють вже до тисячі компонентів), а для військово-транспортного Ил-76 та паливозаправника Ил-78 нібито вже сформоване замовлення на понад 2100 компонентів. Крім того, були оголошені плани і щодо літака Ту-204, для яких білоруси планують "імпортозамінити" 700 виробів.

Читайте також: Тактична ядерна зброя у Білорусі: чому це мало що змінить і більше загрожує самій Білорусі