xcounter
#

Греція в 2024 році може поставити Україні кілька типів боєприпасів та 70 гаубиць M114 – ЗМІ

4223
Гаубиця M114 армії США, фото ілюстративне
Гаубиця M114 армії США, фото ілюстративне

На яких умовах та в який строк це може відбутись

Урядовці Греції повідомили функціонерам Європейського Союзу, що вони готові в 2024 році продовжити поставки для України техніки та озброєння для України при посередництві Чехії.

Зокрема зазначається, що Греція в цьому році готова надати для ЗСУ наступну номенклатуру: 2000 реактивних авіаційних снарядів Zuni, 180 реактивних снарядів калібру 75-мм, 90 тисяч протитанкових 90-мм протитанкових гранатометів, 4 мільйонів набоїв до стрілецької зброї, а головне – 70 гаубиць M114A1 калібру 155-мм американського виробництва. Про це пише грецьке видання Ekathimerini.

Читайте також: МіГ-29 в строю ЗСУ вперше "засвітився" із французькою AASM Hammer (фото)

По гаубицям зазначається, що згадані вище гаубиці будуть поставлені з наявності грецької армії, ці артсистеми "тривалий час вважались непотрібними для її оперативних потреб". Однак ці M114 будуть корисні Україні в протистоянні з російськими окупантами. І що цікаво – автори стверджують, що це буде вже друга партія гаубиць M114, що буде передана від Греції для ЗСУ при посередництві Чехії.

Також не менш цікаво те, що в цій публікації заявляється про те, що Афіни також постачали Україні зенітно-ракетні комплекси неназваного типу, кількість і строки поставок по яким не розкриваються. Ну також - є нагадування, що Греція передавала для ЗСУ БМП-1 за "кільцевим обміном" з Німеччиною.

БМП-1 сухопутних сил Греції

Міністр оборони Греції Нікос Дендіас має намір взяти участь в новій зустрічі у форматі "Рамштайн", що має відбутись в Німеччині на наступному тижні, де він має намір заявити позицію, що поставки зброї та боєприпасів для України необхідно зберегти, щоб допомогти пережити нашій країні цю складну весну.

"Що стосується інших систем озброєння, запит на які подала Україна, такі як наприклад зенітно-ракетні комплекси С-300 радянського виробництва, Греція неоднократно підкреслювала необхідність їхньої заміни більш досконалими західними системами. Незалежно від того, чи відправить вона до України С-300, вона готується її замінити, так як вона знаходиться на межі моральної застарілості", підкреслює Ekathimerini.

Нагадаємо, раніше Defense Express розповідав про те, яку цікаву для України зброю ще має Греція, і що можуть дати греки на $200 млн.

Грецький ЗРК С-300ПМУ1, ілюстративне фото з відкритих джерел

Читайте також: Колумбія не дала ЗСУ свої Ми-17, а тепер не може полагодити через санкції проти РФ