xcounter
#

Головний висновок за шість місяців активних боїв: досвід використання БМП, БТР та БМД у війні в Україні

9807
Знищена ворожа БМП, фото ілюстративне
Знищена ворожа БМП, фото ілюстративне

Чи можуть ці машини й сьогодні ефективно проривати оборону противника

Радянські та російські бойові машини піхоти та бронетранспортери мають недостатню захищеність для участі у прориві оборони противника – такий висновок можна зробити за пів року повномасштабної війни України з РФ, розповів у ефірі Espreso.TV спеціаліст із галузі бронетанкової техніки підполковник у відставці Микола Саламаха.

Читайте також: Рашисти розчарувались у "аналоговнєтной" БМП-3 настільки, що хочуть відновити виробництво БМП-2

"Ворог зіткнувся з тим, що захищеність бронетранспортерів БТР-80, БТР-80А, БТР-82А, бойові машини піхоти БМП-1, БМП-2 і навіть БМП-3, а тим паче БМД-4 та БМД-4М недостатня для того, щоб за їх допомогою проривати оборону противника, який застосовує сучасні протитанкові засоби. Це власне те нове, що ми побачили за останні пів року", – каже Саламаха.

БТР-82
Російський БТР-82

Він також відзначає, що досвід використання Росією бойових машин підтримки танків, які вперше були застосовані на території України під час останніх двох місяців, демонструє, що "якраз приблизно за бойовими броньованими машинами такого класу захисту майбутнє" – водночас, як раніше розповідав Саламаха, безпосередньо концепція БМПТ є тупиковою.

БМПТ
Колона ворожих БМПТ "Терминатор" на Луганщині, зображення з відкритих джерел

Саламаха також відзначає, що пішли у небуття й ті часи, коли БМП планувалися застосовувати як броньований кулак під час подолання територій, по яких завдали ударів ядерною зброєю: "Чому? Тому, що навіть застосування тактичної ядерної зброї, на думку спеціалістів, не завжди приводить до отримання тих результатів, які ставить перед собою командування".

бмп
Російська перспективна БМП "Манул", ілюстративне зображення з відкритих джерел

Водночас раніше Defense Express розповідав про те, що сьогодні Міноборони РФ хоче відновити виробництво БМП-2 замість БМП-3 і навіть провело перемовини з "Курганмашзаводом".

Читайте також: Рашисти "подарували" для тероборони Київщини "гібрид" із БТР-60 та БМД-2