xcounter
#

Франція успішно випробувала зенітну ракету до SAMP/T NG, який має збивати навіть "Кинжал"

7419
Пуск ракети Aster 30 з SAMP/T, ілюстративне фото з відкритих джерел
Пуск ракети Aster 30 з SAMP/T, ілюстративне фото з відкритих джерел

Що означає дана подія, і на що далі варто розраховувати

Генеральне управління озброєнь (DGA) Міноборони Франції 8 жовтня 2024 року на випробувальному майданчику в регіоні Біскаросс успішно провело перші випробування новітньої зенітної ракети типу Aster 30 B1NT, яка створюється як елемент перспективного зенітно-ракетного комплексу SAMP/T NG, і також використовуватиметься як елемент зенітного озброєння французьких та італійських кораблів.

В рамках цього етапу випробувань DGA відпрацьовувала сценарій збиття "ворожого винищувача" для прикриття "свого" літака, пише французький портал Opex360.

Читайте також: Модернізовані Mirage 2000 для ЗСУ затримуються, але мають отримати важливі оновлення

Тут від Defense Express наголосимо - інші деталі по цьому епізоду наразі не розкриваються, зокрема на яку дальність відбувалась стрільба або ж яку масу БЧ має ця зенітна ракета Aster 30 B1NT.

Але з іншої сторони, тут важливим є сам факт успішного випробування цієї ракети, яка в свою чергу має стати важливим елементом перспективного ЗРК SAMP/T NG. Особливо на тлі планів Міноборони Франції прискоритись на рік та уже в 2026 році почати виробництво та отримувати на озброєння перші установки SAMP/T NG.

Тут варто навести характеристики базового варіанту зенітної ракети Aster 30 до SAMP/T, які виглядають так: стартова маса - 450 кілограмів, довжина фюзеляжу - 4,9 метрів, заявлена дальність стрільби – до 120 кілометрів по аеродинамічним цілям, або до 60 кілометрів по балістичним.

В свою чергу, по перспективному зенітно-ракетному комплексу SAMP/T NG наразі відомо таке. Передбачається, що цей комплекс матиме дистанцію виявлення повітряних цілей до 350 кілометрів, дальність ураження – до 150 кілометрів. При цьому в перелік повітряних цілей мають входити балістичні ракети з дальністю до 600 кілометрів, а Міноборони Франції публічно заявляло, що тут мова про створення комплексу, який би міг збивати навіть "Кинжал".

За поточними планами, перші вогневі випробування SAMP/T NG мають відбутись у жовтні наступного року, до 2030 року французькі збройні сили мають отримати вісім таких комплексів, до 2034 року – ще чотири.

Самі французи стверджують, що робота над SAMP/T NG стартувала лише у 2023 році. Цей комплекс має зберегти усі переваги свого "попередника" під позначенням SAMP/T, і водночас має відрізнятись здатністю працювати в умовах активної роботи засобів РЕБ та кібератак ворога.

Читайте також: Для модернізації Rafale F5 під ядерну зброю усі дроти не влазять у літак, вихід у створенні веденого стелс-БПЛА