xcounter
#

Франція уже з 2026 року почне виготовляти новий ЗРК SAMP/T NG, який має збивати навіть "Кинжал"

5095
Розгортання ЗРК SAMP/T, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Розгортання ЗРК SAMP/T, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Французи вирішили прискоритись із запуском у виробництво власного протиракетного комплексу з високими заявленими можливостями

Закон про оборонне програмування (LPM) Франції на період 2024-2030 років передбачає, що уже з 2026 року має початись виробництво та поставки у французькі збройні сили новітніх зенітно-ракетних комплексів SAMP/T NG, які мають збивати навіть гіперзвукові та аеробалістичні ракети. До 2030 року має бути поставлено вісім таких комплексів, до 2034 року – ще додатково чотири ЗРК цього типу.

Порівняно з попередніми планами, це є суттєвим прискоренням по запуску SAMP/T NG у виробництво. Оскільки до цього передбачалось, що випуск цих ЗРК стартує не раніше 2027 року.

Читайте також: Німеччина надала нове озброєння ЗСУ: десятки танків, під сотню дронів, понад 60 тисяч снарядів та РЛС до IRIS-T
Розгортання ЗРК SAMP/T, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Як далі розгортає в своїй публікації портал Opex360, SAMP/T NG збереже усі сильні сторони свого "попередника" під позначенням SAMP/T, які були проявлені зокрема під час відбиття повітряних атак РФ.

Водночас, новітній французький протиракетний комплекс має відрізнятись не просто здатністю збивати високошвидкісні цілі на значних дистанціях, але й також можливістю вести бойову роботу в умовах активної роботи засобів РЕБ та кібератак ворога.

Також французи тут по суті пишаються тим, що роботи SAMP/T NG йдуть швидким темпом, бо робота над таким комплексом стартувала лише на початку 2023 року. І вони навіть підкреслюють, що цей комплекс буде "суттєвим технологічним проривом відносно американського ЗРК Patriot".

SAMP/T NG, рендер ілюстративний

Тут варто підкреслити, що хоч мова про SAMP/T NG у французьких медіа йде не вперше, досі у відкритому доступі відсутні чіткі візуальні деталі, чим саме цей комплекс має відрізнятись від свого попередника, можемо побачити лише накреслення в загальних рисах.

Але якщо говорити загалом про складові цього комплексу та заявлені характеристики, то картина виглядає наступним чином. Цей ЗРК базуватиметься на перспективній протиракеті Aster 30 Block 1NT, розробка якої йде з 2015 року, а для виявлення цілей має використовуватись вдосконалена РЛС Ground Fire 300.

Передбачається, що SAMP/T NG зможе збивати повітряні цілі на дистанції до 150 кілометрів (в перелік повітряних цілей входять зокрема балістичні ракети з дальністю стрільби до 600 кілометрів), дальність виявлення цілей заявлена на дистанції до 350 кілометрів. Наразі планується, що перші вогневі випробування SAMP/T NG мають відбутись у жовтні наступного року.

До складу батареї має входити шість пускових установок на 8 зенітних ракет кожна, одна РЛС та один модуль управління,

Читайте також: Індія має до 10 тисяч артсистем і робить свої 155-мм САУ, тому й не дивно, що продавала снаряди Україні