xcounter
#

Індія має до 10 тисяч артсистем і робить свої 155-мм САУ, тому й не дивно, що продавала снаряди Україні

12320
Індія має до 10 тисяч артсистем і робить свої 155-мм САУ, тому й не дивно, що продавала снаряди Україні

Які аспекти можуть стояти за цією можливо найгучнішою новиною про оборонну підтримку для нашої країни

Сьогодні в нашій пресі з’явились повідомлення про те, що одним із постачальників снарядів для українських військових виявилась навіть Індія, котра продає свої боєприпаси формально "третім країнам", які в свою чергу потім передають це напряму Україні.

Першоджерелом тут виступила публікація агентства Reuters, в якій згадуються зокрема епізоди із поставками 120-мм мінометних пострілів, 125-мм танкових пострілів та 155-мм артилерійських снарядів індійського виробництва для ЗСУ.

Читайте також: Індія викидує РФ з програми модернізації Су-30, як для себе, так і на експорт, чи просто прикриває

У цій публікації окреслюються також і логістичні схеми, за якими боєприпаси індійського виробництва в підсумку потрапляли в Україну. Що заодно ілюструє, як при цьому всьому Індії вдається займати офіційну позицію, що мовляв українським військовим напряму вони нічого не постачають.

Безумовно, тут вартий уваги сам факт, що навіть Індія, котра формально займає "нейтральну" позицію із збереженням тісної співпраці з РФ, також опинилась серед фактичних постачальників військової допомоги для України. Що в свою чергу можна назвати можливо найбільш гучної наразі новиною про оборонну підтримку нашої країни.

Тим більш, що згадану вище публікацію можна назвати заодно певною "легалізацією" даних, котрі циркулювали в наших соцмережах мінімум ще з початку 2024 року про те, що наші військові для відсічі рашистам використовують різні типи боєприпасів індійського походження.

Від Defense Express вважаємо за потрібне наголосити ось на чому. Справді, постачати снаряди для України, навіть якщо через "треті країни" для самої Індії стало цілком прагматичним рішенням, бо це зокрема дало відповідний стимул для місцевої оборонної промисловості.

Але далі варто "підсвітити" саме той момент, що Індія є одним із виробників артсистем калібру 155-мм, а її армія має парк артилерії, котрий можна назвати одним із найбільших у світі.

Для початку давайте пригадаємо повідомлення від листопада 2023 року про те, що Індія робить 155-мм артилерію на експорт, уже купила Вірменія, і там згадувались два зразки – буксирувані гармати ATAGS та колісні САУ MArG 155.

Якщо говорити безпосередньо про артилерію індійської армії, то там кількість артсистем (відповідно до The Military Balance 2023) складала понад 9,7 тисяч одиниць, зокрема 6,3 тисячі мінометів (5 тисяч калібру 81 мм, до 1,5 тисяч калібру 120 мм). Якщо перераховувати далі саме за калібром 155-мм, то індійська армія мала в своєму розпорядженні 100 САУ K9 Vajra-T, близько 300 саморухомих гаубиць FH-77, 200 конвертованих в калібр 155-мм гармат М-46 та 125 гаубиць M777A2.

Водночас, по ствольній артилерії варто звернути увагу також і на наявність у індійської армії понад 1350 гаубиць калібру 105-мм, 500 гаубиць Д-30 калібру 122-мм та 600 одиниць М-46 у калібрі 130-мм. А якщо про реактивну артилерію, то там окрім 36 систем Pinaka екзотичного калібру 214 мм є також близько 150 одиниць БМ-21 "Град" калібру 122-мм та навіть 42 системи "Смерч". Що заодно ілюструє, які ще теоретичні можливості по артилерійським боєприпасам може мати Індія, зокрема для поставок Україні.

Читайте також: Скільки ще головних арсеналів ГРАУ МО РФ, таких як у Торопці, у досяжності України