xcounter
#

Скільки ще головних арсеналів ГРАУ МО РФ, таких як у Торопці, у досяжності України

Скільки ще головних арсеналів ГРАУ МО РФ, таких як у Торопці, у досяжності України
13161

На дальності 700 км від України знаходиться цілий ряд арсеналів ГРАУ, де зберігаються десятки тисяч тонн боєприпасів

Після дійсно "землетрусної бавовни" на складі боєприпасів у місті Торопєц цілком можливо задатися доволі простим питанням - а чи є ще такі величезні склади з боєприпасами у зоні ураження українських далекобійних засобів.

Тим більше, що йдеться не про звичайний чи навіть просто великий склад з боєприпасами, мова йде про те, що Силам оборони України вдалось знищити один з головних арсеналів ГРАУ МО РФ (Головного ракетно-артилерійського управління Міністерства оборони Російської Федерації) "107-й", на якому зберігались десятки тонн боєприпасів включно з балістичними ракетами.

Читайте також: ПС США показали нове відео зі своїм бомбардувальником шостого покоління B-21 Raider

Варто додати, що загалом таких арсеналів ГРАУ не так багато, орієнтовно до двох десятків на всю РФ. Але історично так склалось, що більшість з них знаходились у тилу головного напряму удару ще радянської армії часів Холодної війни проти НАТО, тобто, у центральній європейській, у географічному сенсі, частині РФ.

Чим саме був завданий удар достеменно залишається невідомим, хоча і циркулює інформація про "Паляницю". Але якщо обмежитись виключно умовною дальністю до 750 км, то можливо отримати наступну картину арсеналів ГРАУ.

арсенали ГРАУ

Чим саме був завданий удар достеменно залишається невідомим, хоча і циркулює інформація про "Паляницю". Але якщо обмежитись виключно умовною дальністю до 750 км, то можливо отримати наступну картину складів ГРАУ.

23-й арсенал ГРАУ

І почати можливо із 23-го арсеналу ГРАУ, який знаходиться лише у 16 км на південь від вже знищеного 107-го арсеналу що під містом Торопець. Цей склад приблизно вдвічі менший за вже знищений. Яка номенклатура боєприпасів на ньому зберігається залишається під питанням, але те, що був атакований саме 107-й арсенал, а не він вказує на його менше значення. Також він значно менший, близько 2,6 кв. км проти близько 5 кв. км.

23-й арсенал ГРАУ

13-й арсенал ГРАУ

Далі на північ у Новгородській області під селищем Котово знаходиться 13-й арсенал ГРАУ. Від кордону з Україною він близько 680 км, тобто на близько 200 км далі за Торопець. Цей склад має загальну площу близько 3 кв. км.

13-й арсенал ГРАУ

51-й арсенал ГРАУ

Хоча і ближчою, але доволі складною ціллю, через щільність ППО, може бути 51-й арсенал ГРАУ на схід від Москви під містом Кіржач Владимирської області. Це доволі великий склад загальною площею близько 3,5 кв км. До кордону з Україною - близько 530 км.

51-й арсенал ГРАУ

73-й арсенал ГРАУ

Ще один арсенал ГРАУ у Владимирській області - 73-й поряд із селищами Іваново, Крутово та Есено, який можливо вважати найбільшим, бо він займає площу близько 7 кв. км. Також він у проміжку між 2018 та 2021 роком пройшов глобальний ремонт та модернізацію, як і 107-й арсенал. Це може вказувати на те, що у ньому зберігаються не лише багато боєприпасів, а й доволі високовартісні вироби. Він знаходиться за 650 кілометів від кордону.

73-й арсенал ГРАУ

67-й арсенал ГРАУ

А от одним з найближчих можливо вважати 67-й арсенал ГРАУ під містом Карачев Брянської області - 114 км. Він знаходиться впритул до 20-тисячного населеного пункту. При цьому станом на 2021 рік на детальних супутникових знімках видно, що частина боєприпасів на цьому складі загальною площею близько 3,5 кв. км зберігались просто неба.

67-й арсенал ГРАУ

68-й арсенал ГРАУ

Найбільш віддаленим, у близько 700 км від лінії фронту знаходиться 68-й арсенал ГРАУ під містом Моздок у Північній Осетії. Це ще один оновлений склад з площею 2,2 кв. км.

68-й арсенал ГРАУ

Маємо ще раз зазначити, що цей перелік не можливо вважати вичерпним, більше того, мова йде лише про склади ГРАУ, а не всі великі склади з боєприпасами, як, наприклад, знищений склад з боєприпасами під Воронежем де було понад 5000 тонн снарядів та ракет. Також слід враховувати те, що цілями таких українських атак можуть стати не лише склади з боєприпасами, а їх виробництва, тому числі виробництва вибухових речовин.

Читайте також: AAV7 в строю понад 40 років, там уже корпуси течуть, але Румунія все рівно купила 44 такі машини