xcounter
#

Атака наших БПЛА на склад боєприпасів РФ у місті Торопєц принесла "землетрусну бавовну", і це історично

23726
Вибух на 107-му арсеналі ГРАУ Міноборони РФ біля міста Торопєц, 18 вересня 2024 року, зображення із соцмереж
Вибух на 107-му арсеналі ГРАУ Міноборони РФ біля міста Торопєц, 18 вересня 2024 року, зображення із соцмереж

Цей дроновий удар по агресору має усі шанси стати рекордним та увійти в історію

За повідомленнями різних ресурсів, в ніч на 18 вересня 2024 року безпілотники Сил оборони України атакували склад боєприпасів біля російського міста Торопєц в Твєрской області. Якщо конкретніше, то йдеться про 107-ий арсенал ГРАУ Міноборони РФ, на об’єктах якого, за попередніми даними, зберігалось до 30 тисяч тон боєприпасів різних типів, зокрема зенітних ракет, і можливо це взагалі найбільш крупний склад БК у географічно "європейській" частині Росії.

Як водиться в таких випадках, місцева російська влада заявила, що "нічого не відбулось, і це просто падіння уламків". Але від такого "падіння уламків" повибивало вікна в оселях у радіусі до 5 кілометрів від самого складу.

Читайте також: КНДР майже 1 рік робить свій AWACS як російський А-50, він поки не злітає і на це може бути свої причини

Ба більше – ресурс Volcanodiscovery таки підтверджує дані, що "бавовна" на згаданому об’єкті вдалась настільки потужною, що це буквально викликало землетрус. Мова про те, що вибухи на 107-арсеналі ГРАУ Міноборони РФ викликали локальний землетрус силою 2,8 балів за шкалою Ріхтера, поштовхи почались о 4.29 ранку (за московським часом) 18 вересня 2024 року, епіцентр припав за 13 кілометрів на північ від Торопца.

Сам цей факт свідчить про масштаб втрат для ворога від цієї вдалої атаки Сил оборони України значно краще, аніж навіть ефектні фото та відео вибухів на цьому складі. Бо такий "сейсмічний" ефект міг виникнути хіба що від одночасного підриву одразу кількох тисяч тон боєприпасів.

Якщо хто захоче порівняти такий ефект із підривом малопотужного ядерного боєзаряда, то той від істини піде недалеко. Оскільки в даному випадку маємо такий еквівалент: заявлені 30 тисяч тон різних боєприпасів на підірваному 107-му арсеналі ГРАУ Міноборони РФ – це 30 кілотонн (а кілотонна в тротиловому еквіваленті – це якраз міра, якою міряють потужність ядерних боєзарядів).

Схема логістики боєприпасів із 107-го арсеналу ГРАУ Міноборони РФ для російських окупаційних військ, наводить спільнота "Ока Гора"

У різних пабліках уже пішли твердження, що на цьому складі в Торопце начебто були розміщені навіть балістичні ракети KN-23 та 9М723 до ОТРК "Искандер". Такі дані ми ані підтвердити, ані спростувати не можемо, але натомість пропонуємо звернути увагу ось на який аспект.

Ось цей підірваний склад був явно важливим для живлення рашистського угрупування, яке протидіє Силам оборони України на Курщині. Тому результат від цієї атаки слід шукати саме в такому ракурсі – тобто в обмеженні можливостей російських військових, які намагаються протидіяти операції ЗСУ в Курській області.

Заодно маємо певний цікавий історичний момент – мабуть рідко коли траплявся вдалий момент з підривом важливого складу боєприпасів противника під час стратегічно важливої кампанії, як це вийшло із 107-им арсеналом Міноборони РФ в Торопце.

Також маємо звернути увагу й на логістичну схему, по якій доставлялись боєприпаси із цього складу своїм "користувачам": частина маршруту пролягає взагалі через Білорусь.

Читайте також: Чи взагалі є сенс у крилатих ракетах з 45- та 16-кг бойовими частинами або навіщо Barracuda від Anduril