xcounter
#

AAV7 в строю понад 40 років, там уже корпуси течуть, але Румунія все рівно купила 44 такі машини

11820
AAV7, ілюстративне фото з відкритих джерел
AAV7, ілюстративне фото з відкритих джерел

Що нам ця історія може говорити про ситуацію на ринку озброєнь

Міноборони Румунії подало в місцевий парламент запит на схвалення угоди, яка передбачає купівлю у США 44 амфібійних гусеничних машин AAV7 (без розбивки по модифікаціям) для підрозділів морської піхоти, вартість якої має складати 210 мільйонів доларів.

Купівля цих гусеничних амфібій вписана в програму розвитку румунських збройних сил до 2040 року та має відбуватись за механізмом іноземних військових продажів (FMS), пише в своїй публікації профільний портал Defense Romania.

Читайте також: Яка модернізація потрібна французьким Mirage-2000-5 для ударів по землі та на скільки це складно

Цікаво, що коли рік назад Державний департамент США погоджував заявку на гусеничні амфібії AAV7 для Румунії, то там була мова про 21 машину трьох модифікації - 16 "лінійних" транспортерів, три командно-штабні машини AAVC-7A1 та дві ремонтно-евакуаційні машини AAVR-7A1.

Як в підсумку кількість гусеничних амфібій у заявці для Румунії виросла навіть більше, аніж у 2 рази, відповідь лишається "за кадром". Втім, як і поки нема конкретних строків по тому, коли ці AAV7 мають бути поставлені для румунської морської піхоти.

Окремо специфічною тут є деталь, що сам Корпус морської піхоти США ще в 2021 році почав поступово відмовлятись від гусеничних амфібій AAV7, які уже прослужили понад 40 років, бо на цих машинах почались проблеми з герметичністю корпусів (які ймовірно все ж були вирішені, бодай тимчасово).

AAV7, ілюстративне фото з відкритих джерел

Також цікаво, що морська піхота ВМС Румунії, яка налічує всього один полк, має в своєму розпорядженні лише 14 колісних бронемашин ABC-79M (місцева локалізація БРДМ-2 часів "Варшавського договору"). Тобто виходить, що румунських військових в даній історії цікавить скоріше нарощення парку легкої бронетехніки для своїх морпіхів, при цьому ймовірною операційною зоною може виступати зокрема гирло, де Дунай впадає у Чорне море.

Заодно можемо оцінити, наскільки широким може бути в поточних умовах на світовому ринку озброєнь запит на амфібійні бронемашини, які зокрема можуть підтримувати дії підрозділів морської піхоти, ну і відповідно наскільки доступними можуть бути ці бронемашини.

В іншому випадку, навряд чи би тут сама Румунія стала подавати запит на 40-річні AAV7 від США.

Читайте також: Поляки обиратимуть, які ракети будуть краще проти кораблів РФ, JSM або LRASM