xcounter
#

Модернізовані Mirage 2000 для ЗСУ затримуються, але мають отримати важливі оновлення

Mirage 2000-5 (всі фото: ПС Франції)
Mirage 2000-5 (всі фото: ПС Франції)
5075

Оновлені французькі Mirage 2000 для Повітряних сил України отримали новий строк передачі до кінця березня 2025 року, але це все одно швидше ніж F-16

Французькі винищувачі Mirage 2000-5 мають вже у першому кварталі 2025 року захищати українське небо, про що офіційно повідомив міністр оборони Франції Себастьян Лекорню.

Він також зазначив, що літаки мають пройти оновлення та оснащення новими компонентами для ураження наземних цілей та діями в умовах РЕБ.

Читайте також: В Ірані засвітився китайський бойовий лазер, малопотужніший, але аналог британського Dragonfire

Зазначимо, що нові строки прямо говорять про те, що передача літаків зміщується вправо. Бо у червні президент Франції Емманюель Макрон оголосив про те, що Mirage 2000-5 мають бути передані Україні до кінця 2024 року.

Більше того, вже у липні посол Франції в Україні Гаель Весьєр взагалі сказав, що мова йде про "місяці" до посилення Повітряних сил України цими машинами. Хоча звісно шість місяців - це також "місяці". Але тоді зародилась надія на те, що Mirage 2000-5 не почнуть повторювати долю F-16, які зустрілись зі зсувом строків передачі.

Водночас поточний строк отримання цих французьких літаків все ж таки зміщується вправо і позначка тепер на рівні "до кінця березня 2025 року". Але навіть у випадку передачі літаків через 10, а не 7 місяців від моменту публічного оголошення, це все одно швидше за F-16. Зокрема говорити про них на офіційному рівні почали ще на початку 2023 року, перша "тверда" обіцянка від Нідерландів та Данії була оголошена у серпні 2023 року, а реалізована лише через рік.

Mirage 2000-5

Але увагу слід приділити й темі модернізації Mirage 2000-5, яка проходить у Казо, де знаходиться головне управління льотних випробувань повітряних сил Франції. І якщо про оновлення літаків для розширення можливостей ударів по наземних цілях стало відомо у вересні, а Defense Express детально розібрав яка саме модернізація потрібна та на скільки це складно, то от інформація про оновлення для дій в умовах РЕБ - нова.

Вочевидь машину збираються зробити більш стійкою до впливу російських засобів радіоелектронної боротьби. Це може стосуватися, як роботи навігаційних систем, так і бортової РЛС літака, так і систем зв'язку. І хоча реальний перелік робіт невідомий, але він є дійсно вкрай важливим.

Нагадаємо, що кількість Mirage 2000-5, яка передається Україні досі не оголошена. Але у березні 2024 року Себастьян Лекорню заявив, що Франція буде віддавати все списане озброєння Україні. А у французьких повітряних силах - 27 одномісних Mirage 2000-5 та 7 двомісних Mirage 2000B, які зведені у двох ескадрильях: 1/2 Cigognes та 3/11 Corse.

Читайте також: Китай не заправляв ракети водою і там втонула не атомна субмарина, це дещо плутанина від західних ЗМІ