xcounter
#

В Ірані засвітився китайський бойовий лазер, малопотужніший, але аналог британського Dragonfire

 Shennong Shield
Shennong Shield
4085

Іран закупив та розгорнув у Тегерані китайський бойовий лазер Shennong Shield

Для захисту іранської правлячої верхівки використовується бойові лазери, що мають ліквідувати дрони. Саме такий комплекс був помічений у Тегерані під час публічної п'ятничної молитви за участю аятоли Алі Хаменеї.

Фото з цим комплексом було викладено у мережу у Telegam-каналі, який присвяченій іранській зброї та ведеться перською мовою.

Читайте також: Китай не заправляв ракети водою і там втонула не атомна субмарина, це дещо плутанина від західних ЗМІ
Shennong Shield іран

Водночас аналітики доволі швидко розпізнали у ньому китайський лазерний комплекс, що призначений для боротьби із БПЛА, про що пише TWZ. Мова йде про комплекси типу Shennong Shield, які виробляються у мобільному та стаціонарному варіантах.

Декларуються, що їх потужності вистачає для некенетичного знищення загроз. І об'єктивно мова йде про китайський аналог таких систем, як британський Dragonfire, який наче хотіли відправити в Україну для проведення випробувань у реальних бойових умовах.

Shennong Shield
Shennong Shield

Але з боку Defense Express зазначимо, що звісно мова йде лише про китайський аналог, який до того ж має меншу потужність. Зокрема для Dragonfire потужність задекларована на рівні 55 кВт, водночас у китайського аналога 10-20 кВт для мобільної версії.

Dragonfire лазер
Dragonfire

Якщо навіть не підіймати тему забезпечення прецизійності та точності, яка необхідна для того, щоб фокусувати вузький промінь на рухомій цілі, то лише така різниця вже прямо говорить про реальні можливості китайського Shennong Shield.

І хоча американське видання припускає, що антена на бойовому китайському лазері може бути "мікрохвильовою зброєю", яка дозволяє "підсмажувати" ворожі БПЛА, можемо зазначити, що у Китаї пишуть, що Shennong Shield оснащений РЛС. Вона призначена для виявлення цілей на дальності до 5 км.

Також китайські джерела окреслили характеристики комплексу наступним чином: можливість знищення "деяких БПЛА" на відстані до 1,5 км та засліплення оптичних систем дрона на дальності до 3 км. Максимальний час безперервної роботи лазера - 200 секунд. Між "пострілами" лазером - не менше 5 хвилин.

Читайте також: Висновок наче очевидний з того, що РФ на війну в 2025 році готує $140 млрд, але це треба аналізувати