xcounter
#

Фінляндія ще в 2000-х роках мала план, як "ховати" зброю від РФ, але втілює тільки зараз

13309
Фото — The Finnish Defence Forces Logistic Command
Фото — The Finnish Defence Forces Logistic Command

Країна хоче розосередити частину своїх запасів у союзників подалі від кордонів з РФ

Ще у середині 2000-х років Фінляндія підписала з Норвегією угоду про логістичне співробітництво, яка мала б стати базовою для фінської ідеї розташувати в іншій країні частину свого озброєння та військової техніки. Втім, протягом багатьох років ця ідея "зависла у повітрі", але сьогодні — з урахуванням наявності під боком такого ворога, як РФ, а також факту, що Фінляндія зрештою стала країною-членом НАТО — фіни вирішили повернутися до цієї ідеї.

Про це виданню Financial Times повідомив заступник начальника з озброєння та логістики Фінляндії, який розповів про плани зберігати обладнання у Норвегії, і також про ймовірну можливість перебазувати якусь частину обладнання у Швецію і навіть в інші країни.

Читайте також: Фінляндія колись робила 155-мм гаубиці та проектувала колісну САУ, а тепер почне заново

"Ми плануємо зберігати обладнання в інших країнах. Це питання безпеки поставок, розосередження запасів. Частково ми це вже розпочали. Ми плануємо робити це зі Швецією та Норвегією, а також і з більш віддаленими країнами. Це обладнання, боєприпаси і, можливо, запасні частини", — відзначив він.

Чому насправді це не зробили раніше, то тут є доволі просте пояснення — бо нині Фінляндія зрештою є членом НАТО, через що організувати такі "цілісні оперативні плани" стало набагато легше, цитує слова колишнього очільника сил оборони Фінляндії Ярмо Ліндберга видання Breaking Defense.

"Росія весь час використовувала свої високоточні боєприпаси великої дальності проти Києва, ключових населених пунктів, енергетичної інфраструктури, портів, — відзначив він. — Отже, Росія здатна це зробити, тоді, можливо, вам треба розмістити деякі зі своїх можливостей трохи далі від російського кордону".

Читайте також: Що за десантно-штурмові катери має Фінляндія, і як би вони могли зміцнити ЗСУ