xcounter
#

Естонія ще 2 місяці тому вирішила віддати для ЗСУ всі свої Д-30, але Фінляндія лише зараз погодила передачу

5443
 Гаубиця Д-30 фінської армії, фото - Puolustusvoimat
Гаубиця Д-30 фінської армії, фото - Puolustusvoimat

Чому знову виникло дежавю, що для передачі гаубиць для України естонцям знову треба чийсь дозвіл

Видання "ЄП" пише, що під час свого засідання в середу 9 березня уряд Фінляндії видав дозвіл для Естонії на реекспорт радянських гаубиць Д-30 та снарядів калібру 122-мм, що будуть призначені саме для ЗСУ.

На яку кількість боєприпасів та артсистем виданий дозвіл – не розкривається, але уточнюється, що тут мова саме про ті Д-30, які уряд Естонії пообіцяв передати Україні в рамках свого пакету військової допомоги на 112 мільйонів євро ще у січні 2023 року, в рамках "Таллінської декларації", де зокрема пообіцяв віддати всі свої гаубиці.

Читайте також: Українська версія самохідного міномету "Нона" на шасі БМП пішла у серію (відео)
Гаубиця Д-30 збройних сил Естонії, ілюстративне фото з відкритих джерел

Довідник The Military Balance 2022 вказує, що на лютий 2022 року збройні сили Естонії мали в своєму розпорядженні 36 гаубиць типу Д-30. Очевидно, що ця цифра не враховує передачу певної кількості артсистем для ЗСУ, що відбулась у квітні минулого року. Але скоріш за все, тут мова про відчутну кількість гаубиць, якої б вистачило, скажімо, на артидивізіон.

Тут цілком може спіткати відчуття, що "десь ми це вже бачили" - естонці хочуть віддати радянські гаубиці для ЗСУ, але для передачі знову доводиться довго чекати чийсь дозвіл на реекспорт.

Передача естонських Д-30 для ЗСУ в квітні 2022 року, фото з відкритих джерел

Як можемо пригадати, спочатку подібна історія була з тим, що свій дозвіл на поставку Д-30 із Естонії в Україну на початку 2022 року довгий час не давала Німеччина, як початковий власник цих артсистем. Але з формальної точки зору Фінляндія в цій історії також має "простір", де вона має право давати дозвіл на реекспорт. Хоча б тому, що ці гаубиці спочатку належали армії НДР, після об’єднання двох Німеччин ці Д-30 "перекочували" на склади зберігання, звідти ці арсистеми викупила Фінляндія, а уже у фіннів частину цих "стволів" перекупили збройні сили Естонії.

Втім, тут виникає риторичне питання – а чому ж тоді раніше уряд Фінляндії не згадував про дозвіл на реекспорт гаубиць Д-30 із Естонії в Україну, і чому на "добро" для передачі артсистем для ЗСУ від фіннів довелось чекати аж 2 місяці.

Гаубиця Д-30 збройних сил Естонії, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: США поки не можуть виробляти більше снарядів для ЗСУ, бо є проблема купити верстати