xcounter
#

Естонія стане першою країною НАТО, що дасть для ЗСУ майже всі свої гаубиці

4112
Гаубиця Д-30 збройних сил Естонії, ілюстративне фото з відкритих джерел
Гаубиця Д-30 збройних сил Естонії, ілюстративне фото з відкритих джерел

Кількості заявленої до передачі стволів вистачить для формування декількох батарей із радянських Д-30 та натівських FH-70

Міноборони Естонії стало одним із підписантів "Таллінської декларації" 19 січня 2022 року про безперервність підтримки Збройних Сил України.

При цьому Естонія пообіцяла передати рекордний пакет військової допомоги вартістю 113 мільйонів євро, який включатиме в себе "десятки" гаубиць FH-70 італійського виробництва калібру 155 мм та радянських гаубиць Д-30 калібру 122 мм, "декілька тисяч" снарядів калібру 155 мм, деяка кількість машин підтримки артилерійських частин та декілька сотень протитанкових гранатометів Carl-Gustaf M2. Естонські військові також продовжуватимуть базову та спеціальну підготовку воїнів ЗСУ. Про це йдеться у тексті "Таллінської декларації", розміщеної на сайті уряду Великої Британії. Але строк поставки озброєння поки що не розкривається.

Читайте також: Якщо Франція дасть Leclerc для ЗСУ, можемо отримати до 50 танків
Гаубиця FH-70 збройних сил Естонії, ілюстративне фото з відкритих джерел

Довідник The Military Balance 2022 вказує, що збройні сили Естонії мають в своєму розпорядженні лише 60 стволів буксируваної артилерії – 36 одиниць Д-30 та 24 одиниці F-70. Скоріш за все, ця цифра не враховує факт поставки деякої кількості естонських Д-30, яка таки відбулась у квітні 2022 року. І якщо виходити із показника в "десятки гаубиць", то схоже, що Естонія стане першою країною НАТО, яка для посилення ЗСУ віддасть майже всю свою буксирувану артилерію. Якщо не повністю всю.

У липні та листопаді 2022 року у відкритих джерелах фіксувались поставки нових партій гаубиць FH-70. Схоже, що їх фактичним постачальником в обох випадках була таки Італія, хоча раніше вважалось, що саме Естонія. За даними The Military Balance 2022, збройні сили Італії на початок минулого року мали в своєму розпорядженні 163 гаубиці типу FH-70.

Передача естонських Д-30 для ЗСУ в квітні 2022 року, фото з відкритих джерел

Замість буксируваної артилерії натівського та радянського зразків армія Естонії переходить на самохідні артустановки К9 південнокорейського виробництва. Міноборони Естонії 14 січня 2022 року уклало контракт на поставку додаткової кількості в 12 САУ типу К9, на додачу до уже наявного портфелю замовлень в 24 одиниці. Так естонські сухопутні війська отримають загалом аж 36 САУ типу К9.

За деякими даними, на кінець 2022 року збройні сили Естонії уже мали загалом 18 одиниць К9. Цей комплект був повністю переданий на озброєння одного з артидивізіонів, що до цього використовував Д-30 та FH-70. Відповідно, є підстави сподіватись, що ЗСУ зможуть вже в найближчий час отримати обіцяну від Естонії артилерію.

Вивантаження південнокорейських К9 для збройних сил Естонії, грудень 2022 року, фото наводить Defence24
Читайте також: На полі бою вперше засвітилися 155-мм САУ, які нам "зі скрипом" погодилися передати ще в червні 2022