xcounter
#

Українська версія самохідного міномету "Нона" на шасі БМП пішла у серію (відео)

28473
2С17-2 "Нона-СВ"
2С17-2 "Нона-СВ"

2С17-2 "Нона-СВ" успішно серійно виготовляється й нищить окупантів, а зміна шасі це дійсно вкрай важлива умова для збільшення кількості самохідних мінометів у строю ЗСУ

У мережі з'явилось відео із новою версією самохідного 120-мм міномета 2С9 "Нона", який змінив свою базу з десантної машини БТР-Д на БМП-1 або БРМ-1К (розвідувальна машина на базі БМП).

Відповідне відео доволі швидко поширилось у мережі, хоча місце та час зйомки не підлягають розголошенню. А самі роботи у 2021 році, які проводилось в Україні одним з оборонних підприємств та сам проект, який отримав назву 2С17-2 "Нона-СВ", висвітлювались публічно.

Читайте також: Рашистам було мало МТ-ЛБ перетворити на "шлюпку" із 2М-3, так вони й "Панцырь" поставили на бронепоїзд

Окрім того, раніше вже публікувались фото із 2С17-2 "Нона-СВ", але тоді не було відомо, чи є цей зразок унікальним, або серійною машиною. Водночас тепер можливо стверджувати, що ця версія машини є серійною через те, що на одне відео одночасно потрапили одразу 4-5 машин.

2С17-2 Нона-СВ,
2С17-2 "Нона-СВ",

Також треба зазначити, що шасі, яке використовується для міномета, залишається дискусійним. Однією з ознак, яке дозволяються розрізнити шасі БМП-1, БМП-2 та БРМ-1К у боковій проєкції є кількість амбразур на борті машини у задній частині корпусу: три, дві або одна. Водночас на зафільмованій машині амбразура або відсутня, або закрита штатним місцем шанцевого інструменту. Тобто можливо, що під час конверсії машини амбразури взагалі заварюються.

Зазначимо, що для Збройних Сил України питання шасі для "Нони" є доволі важливим і дійсно необхідним. Справа в тому, що шасі БМП є значно розповсюдженішим за БТР-Д, які майже не експлуатуються у ЗСУ. Тобто питання уніфікації платформи має доволі велике значення.

Більше того, ЗСУ активно посилювались трофеями у вигляді 2С9 "Нона", а кількість цих машин у строю ЗСУ цілком могла впиратися у кількість не тільки самих установок, а у кількість справних шасі. Зокрема після розпаду СРСР, за даними Military Balance було 85 одиниць 2С9 "Нона", а на 2021 рік - лише декілька.

Тому переведення "Нони" на доволі розповсюджену базу може означати збільшення кількості самохідних мінометів у ЗСУ. До того ж, це по суті ще радянський проект початку 80-х років. І тому всі питання відносно конструктивної адаптації шасі БМП під міномет ще тоді були вирішені.

Читайте також: Поки весь світ озброєються, Бразилія скоротила замовлення на БТРи Guarani вдвічі