xcounter
#

Два виклики для української "оборонки": балансувати між невідкладними потребами та довгостроковими планами

4147
Пуск ракети "Нептун", фото ілюстративне
Пуск ракети "Нептун", фото ілюстративне

Ремонт техніки та створення спільних підприємств — два завдання для ОПК України на "зараз" і на "потім"

Союзники України готові до довготривалої підтримки України, однак наразі для "оборонки" нашої країни є два виклики, які необхідно врахувати під час балансування невідкладних потреб на полі бою з довгостроковими планами. Про це міністр оборони України Олексій Резніков розповів у інтерв’ю виданню Politico.

бронетранспортер m113
Сьогодні на озброєнні ЗСУ є низка зразків ОВТ, які необхідно обслуговувати

По-перше, Резніков говорить про необхідність організації системи ремонту та обслуговування тієї зброї, що сьогодні є ЗСУ. Передусім – її ремонт на полі бою, далі – безпосередньо в Україні неподалік від лінії фронту, і, зрештою – повноцінний ремонт зброї в Європі, наприклад, у Польщі, Словаччині чи Румунії.

Читайте також: Танки Abrams і літаки F-16 для ЗСУ: Резніков вірить, що ми отримаємо цю зброю – і пояснює чому

Німецькі САУ PzH 2000 повертаються в Україну після ремонту в Литві

По-друге, Резніков пропонує створити з Польщею, Великобританією та Німеччиною спільні підприємства для розробки озброєння та техніки, які могли б вироблятися в Україні, особливо для систем протиповітряної оборони.

Як приклад того, що Україна здатна створювати потужне озброєння, Резніков наводить протикорабельний комплекс "Нептун", якому вдалося потопити російський крейсер "Москва".

крейсер "Москва" ракета "Нептун" знищений
Уражений ПКР "Нептун" російський крейсер "Москва"

Загалом Резніков відзначає, що створення "повітряного щита" над Києвом та іншими містами України наразі залишається головною задачею для влади України, оскільки РФ продовжує отримувати безпілотники з Ірану, а також готується запускати й іранські ракети.

ЗРК NASAMS
ЗРК NASAMS

Резніков впевнений, що союзники й надалі будуть допомагати ЗСУ, навіть попри те, що Україна наполягатиме й на створенні власних систем для забезпечення своїх оборонних потреб.

Читайте також: ЗСУ як приклад наймасштабнішої трансформації з часів Другої світової війни: Резніков підбив підсумки шести "Рамштайнів"