xcounter
#

До 70-80 відсотків через менш як півтора року: плани Польщі з виробництва конструкцій корпусу для F-16

2370
Polish Armed Forces/Piotr Łysakowski
Polish Armed Forces/Piotr Łysakowski

Поляки вже можуть виробляти до 50 відсотків конструкції корпусу американського винищувача, і до кінця 2024 хочуть довести цей показник до 70-80

Польський авіазавод PZL Mielec (Polskie Zakłady Lotnicze) планує будувати на власних потужностях від 70 до 80 відсотків конструкцій корпусу американського багатофункціонального винищувача F-16.

Таку заяву зробив президент авіазаводу Януш Закрецький, як розповідає польська агенція PAP.

Читайте також: Скільки БПЛА FlyEye та дронів-камікадзе Warmate, якими ЗСУ б’ють рашистів, планує зробити Польща у 2024
Польща F-16
Скріншот з відео PAP

Така заява була зроблена на фоні того, що у вівторок, 29 серпня, польський авіазавод PZL Mielec (належить до складу американської компанії Lockheed Martin) офіційно представив першу конструкцію фюзеляжу винищувача F-16, яка була виготовлена на заводі.

Як відзначає Закрецький, наразі на заводі можу виробляти близько 50 відсотків конструкції корпусу винищувача, водночас до кінця 2024 року планують вийти на показник у 70-80 відсотків.

Польща F-16 корпус
Скріншот з відео PAP

За словами президента PZL Mielec, йдеться про складний процес виробництва, для якого на авіазаводі було "грунтовно модернізовано історичний ангар", в якому раніше робили літаки Iryda. Водночас фахівці авіазаводу протягом пів року стажувалися у США на заводі Lockheed Martin у Грінвіллі, а на самому PZL Mielec працюють 12 інженерів з США.

Нагадаємо, раніше Defense Express розповідав, що Німеччина планує побудувати у себе завод з виробництва корпусів для винищувачів F-35 як для власних потреб, так і для таких союзників.

Виробничі потужності F-35
Виробничі потужності F-35, фото — Lockheed Martin

Коштуватиме такий завод близько 200 млн євро, виробництво має розпочатися через два роки, у 2025, на ньому має бути побудовано всього не менш як 400 корпусів для винищувачів п’ятого покоління.

Читайте також: Польща для масштабування випуску озброєння додатково вливає понад 3 млрд доларів у ОПК