xcounter
#

Днями в РНБО мають вирішити питання щодо держзамовлення на літаки Ан-140 та Ан-74

6946
Вантажно-пасажирський літак Ан-140
Вантажно-пасажирський літак Ан-140

Мова йде про недобудовані машини, що вже кілька років чекають свого часу на ХДАВП

Відповідну інформацію повідомив Гендиректор Харківського державного авіаційного виробничого підприємства (входить до складу ДК "Укроборонпром") Сергій Задорожний.

"У перших числах лютого має бути засідання РНБО, де розглядатимуть наше питання. Днями в нас на підприємстві працювала комісія з ДП "Антонов", оцінювала стан справ та обладнання, перевіряла наявність кадрів. Метою було знайти слабкі місця та запропонувати, як їх можна посилити чи обійти", - повідомив він.

Читайте також: ДП "Антонов" досі не отримало кошти від спецекспортера на будівництво літака Ан-178 для МВС Перу
ХДАВП
Корпуси недобудованих літаків в цеху ХДАВП / Фото: Мустафа Найєм

За словами Сергія Задорожнього, мова йде про добудову двох транспортно-пасажирських літаків Ан-140 та значної кількості багатоцільових літаків Ан-74.

"Ми маємо дев’ять фюзеляжів Ан-74 і дві практично готові машини Ан-140. Зараз обговорюється замовлення двох літаків Ан-140 з подальшою перспективою до чотирьох-п’яти машин. Ці літаки будуть замовлені згідно з програмою Президента щодо створення національного авіаперевізника. Ан-74 мають замовити для Військово-морських сил України, а також три машини хоче замовити Нацгвардія", - розповів Гендиректор ХДАВП.

Ан-74
Ан-74ТК-200 та Ан-74МП

На його думку, виробництво, за необхідного замовлення та фінансування робіт з боку держави, можливо відновити в досить короткий термін.

"Стосовно Ан-140, то протягом шести-восьми місяців ми зможемо виконати всі роботи. Щодо Ан-74, то в нас вже є виробничий графік, згідно з яким першу машину ми зможемо віддати за 12-14 місяців. На кожну наступну машину додаємо три-чотири місяці", - відзначив очільник авіапідприємства.

Ан-140
Вантажно-пасажирський літак Ан-140

Гендиректор ХДАВП також повідомив, що з питань імпортозаміщення підприємство наразі співпрацює з КБ "Антонов", від фахівців якого залежить остаточне рішення щодо кінцевого вигляду літаків.

"Антонов" - розробник літаків, а наш завод займається серійним виробництвом. А всі зміни на борту літака можливо зробити лише з дозволу розробника. Ми ведемо переговори з ДП "Антонов" … і готові зі свого боку сприяти, оскільки в нас також є своє конструкторське бюро. Частину питань ми вже пропрацювали, проте всі зміни маємо погодити з розробником", - повідомив він.

Ан-74ТК-200
Багатоцільовий літак Ан-74ТК-200 у цеху ХДАВП

Нагадаємо, в середині січня цього року під головуванням Віце-прем‘єр-міністра – міністра з питань стратегічних галузей промисловості України Олега Уруськоговідбулась нарада, на котрій обговорювалися питання щодо можливостей замовлення у цьому році чотирьох патрульних літаків Ан-74МП для Військово-морської авіації та чотирьох транспортних Ан-74ТК-200 для Міноборони.

Відзначалося, що на нараді було прийнято рішення за дорученням Президента у січні ц.р. до 1 лютого провести засідання РНБО з авіації, де передбачити для ХАЗу обов'язкове розміщення цього держоборонзамовлення.

Читайте також: Для завершення робіт з будівництва Ан-178 для МВС Перу ДП "Антонов" необхідно близько року