xcounter
#

Для завершення робіт з будівництва Ан-178 для МВС Перу ДП "Антонов" необхідно близько року

3229
Багатоцільовий транспортний літак Ан-178 для МВС Перу станом на серпень 2020 року / Фото: ДП ДГЗП "Спецтехноекспорт"
Багатоцільовий транспортний літак Ан-178 для МВС Перу станом на серпень 2020 року / Фото: ДП ДГЗП "Спецтехноекспорт"

Однак новий літак треба не лише зробити, а ще й провести його сертифікацію. А це питання набагато складніше

Державне підприємство "Антонов" (входить до складу ДК "Укроборонпром") планує завершити всі роботи з будівництва багатоцільового транспортного літака Ан-178 впродовж найближчих 12 місяців.

"Для завершення цих робіт нам необхідно близько року", - відповів виконувач обов’язків президента ДП "Антонов" Сергій Бичков на питання щодо строків будівництва в інтерв'ю ІА "ОПК".

Читайте також: Весь планер для Ан-178 буде побудований на ДП "Антонов": Очільник держпідприємства розкрив етапи будівництва нових літаків
Ан-178
Фюзеляж транспортного літака Ан-178 (зн 006) для МВС Перу станом на грудень 2020 року

Він також повідомив, що "перуанська" версія літака виготовлена за серійними технологіями по оновленій документації.

"Це літак, який виготовлений вже по серійній конструкторській документації й за серійними технологіями. Практично завершені роботи над планером літака. І зараз ми очікуємо постачання імпортних комплектуючих для установки. І, звичайно, чекаємо із Запоріжжя двигуни - для того, щоб змонтувати та почати так звану обв'язку безпосередньо на літаку", - розповів Сергій Бичков.

Д−436−148ФМ
Турбореактивний двоконтурний двигун Д−436−148ФМ виробництва "Мотор Січ" для Ан-178. Постачання відбудеться орієнтовно у квітні ц.р.

Проте постає інше питання – готовність сертифіката типу для цієї версії літака в такий короткий термін. Нагадаємо, і на Ан-178 для Перу (борт 006), і на першому дослідному зразку, котрий зараз стоїть в цеху ДП "Антонов" (борт 001) проводяться однакові роботи.

Ан-178
Перший дослідний зразок Ан-178 та траспортний літак для МВС Перу / Фото: ІА "ОПК"

"Тут проведена заміна всіх комплектуючих вітчизняного виробництва, які були встановлені раніше. Це близько 60% всіх ПКВ (покупні комплектуючі вироби). Відпрацьовано імпортозаміщення. Перш за все, за рахунок ПКВ українського виробництва, з країн Західної Європи, Америки та Канади. Ми також встановили додаткові двері для десантування. Після внесення всіх цих змін в конструкцію літака, (оновлений) Ан-178 повинен практично по-новому проходити так звані сертифікаційні льотні випробування", - відзначив в.о. президента ДП "Антонов".

Ан-178 (борт 001) та транспортник для МВС Перу (борт 006) в цеху ДП "Антонов" у грудні 2020 року

Раніше, повідомлялося, що льотні випробування для отримання сертифікату типу будуть проводитися на доопрацьованому першому дослідному зразку Ан-178 (борт 001).

Ан-178
Фюзеляж дослідного зразка Ан-178 (зн 001) наприкінці грудня 2020 року. Добре помітні нові десантні двері

"Найважчий етап – це льотні випробування, які ми будемо проводити на літаку-прототипі. Сьогодні все побудоване на цифрових технологіях та програмному забезпеченні, тому найкритичнішим є уникнення помилок на етапі проектування та формулювання вимог саме до цього обладнання. Все це можна остаточно перевірити й виявити лише в ході льотних випробувань", - повідомив колишній президент ДП "Антонов" Олександр Лось у липні 2020 року.

Ан-178
Фюзеляж дослідного зразка Ан-178 (зн 001) на сьогодні

Однак дослідний літак ще не готовий, а постачання окремих систем для нього очікується аж восени поточного року (як, наприклад, комплект лебідок HS-5100 від Breeze-Eastern LLC зі строком постачання першого комплекту 30 вересня 2021 року) і ймовірно без повної комплектації льотні випробування проводити не будуть.

HS-5100
Система лебідок HS-5100 на сторінці компанії Breeze-Eastern - перший комплект має бути поставлений 30 вересня ц.р. Другий до 30 листопада

Крім того, навіть при більш ранніх термінах початку цих випробувань вони займуть чимало часу.

Ан-178
Ан-178 (борт 001) та транспортник для МВС Перу (борт 006) в цеху ДП "Антонов" у січні 2021 року

"Програма (сертифікації) передбачає близько 600-700 польотів, це включає й аеродинамічну перевірку, перевірку системи управління, і відмову двигунів, і посадку в різних умовах. Це потрібно, щоб отримати сертифікат типу", - відзначив Сергій Бичков.

Тобто, навіть якщо дослідний зразок Ан-178 полетить просто завтра і буде виконувати польоти кожен день, то за умов, які озвучив в.о. президента ДП "Антонов" випробування будуть завершені десь через 2 роки.

Ан-178
Перший дослідний зразок Ан-178 (борт 001) ще з російськими деталями проводив різноманітні льотні випробування впродовж понад 4 років / Фото: Vasiliy Koba

З огляду на це, не зовсім зрозуміло коли буде готова сертифікація для перуанського літака і чи не виникнуть проблеми з його передачею замовнику (без повного пакета документів).

Ан-178
Поточний внутрішній стан Ан-178 для МВС Перу

Нагадаємо, за умовами контракту, що був укладений між ДП ДГЗП "Спецтехноекспорт" та Міністерством внутрішніх справ Республіки Перу у листопаді 2019 року літак має бути поставлений замовнику протягом 24 місяців з дня першої оплати.

Читайте також: Глава ДП "Антонов": Ан-178 будуть здебільшого побудовані з українських комплектуючих