xcounter
#

Д-30 на дроні-тракторі виявилась епічним провалом та ілюстрацію реальних можливостей РФ

29619
Д-30 на МТС-15 "Клевер"
Д-30 на МТС-15 "Клевер"

Цей російський витвір позиціонувалась як безпілотна САУ створена під егідою самого ГРАУ МО РФ, але це було до детальних фото

Ще перед відкриттям так званого форуму "Армия-2024" у мережі з'явились фото нової російської розробки - 122-мм гаубиці Д-30 на шасі МТС-15 "Клевер".

Потенційно, на перший погляд, виглядала дійсно доволі цікавим зразком. Бо за першими описами передбачалась можливість ведення дистанційно керованого вогню завдяки автомату заряджання на чотири постріли. Тобто в теорії, ця безпілотна САУ мала б вийти з укриття відстрілятися та знову сховатись.

Читайте також: РФ скопіювала українську роботизовану турель "Шабля" та назвала її "Чапай"
Д-30 на МТС-15 Клевер

Але після того, як з'явились детальні фото зразка виявилось, що ця розробка взагалі немає сенсу. Бо в ній немає можливості дистанційного наведення гаубиці.

Тобто після того, як ця "безпілотна" САУ вихала на позицію, до неї все одно має підійти розрахунок та навести гармату власноруч. А після пострілу - внести правки. Тобто розрахунок продовжує працювати поряд із цим "виробом", який заявлений, як безпілотний.

Д-30 на МТС-15
Артилерійська частина виробу

Одразу зазначимо, що варіант заздалегідь навести гаубиці й встати нею у відповідну точку - не працює. Бо дискретність позиціонування такого гусеничного шасі достатня лише для стрільби із точністю "кудись туди". За дужками залишимо питання горизонтування системи, а також наявності та працездатності упорів.

Таким чином вся суть розробки, заради якої необхідно було додавати автомат заряджання, зводиться до нуля.

Д-30 на МТС-15 Клевер
Частина автомата заряджання

Водночас слід звернути увагу на перелік розробників цієї системи, які вказані на ній. Бо попри першу думку про те, що це творчість "кулібінів" до неї причетні: "9 завод", який виробляє самі Д-30, російський державний оборонний конгломерат "Ростех", включно із "Техмашем", а за шасі МТС-15 відповідає "ИМСН" ("Инженерные Машины Специального Назначения") з Челябінська (пов'язаний із тракторним заводом "ДСТ-Урал"). А також ще один логотип - ГРАУ МО РФ, тобто головне ракетно-артилерійське управління так званого міноборони РФ, вочевидь під егідою якої і йде розробка.

Тобто всі організації, які залучені до створення цього зразка, є провідними та вкрай авторитетними у РФ. І саме їх колективи й "народили" цей зразок, який за відсутністю власної назви іменується, як Д-30 на МТС-15 "Клевер". Бо це дійсно просто гармата, яку встановили на гусеничне дистанційно кероване шасі.

Читайте також: САУ-бестселлер K9 тепер може бити снарядами Excalibur - це ще один "плюс", щоб боротися за ринок США