xcounter
#

Чому поляки раптом згадали про МиГ-27 рашистів, небоєздатні Leopard 2A6 у ЗСУ та інші новини тижня від Defense Express

51710
Leopard 2A6
Leopard 2A6

Розповідаємо про ці та інші матеріали й події тижня

Пропонуємо ознайомитися з оглядом подій та матеріалів тижня, короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

F-16 і рашисти

Після чергового успішного удару Повітряних сил України по системі управління та зв'язку окупантів у Криму у РФ з'явились повідомлення від так званих воєнкорів, які активно підхоплюють й офіційні російські пропагандистські видання, що вони були виконані з F-16 з повітряного простору Румунії, а за штурвалами літаків були пілоти країн НАТО.

Читайте також: Чи може настати дефіцит ракет до Patriot: скільки виробляють та чому тоді дії США нелогічні

Така істерія сама по собі доволі цікава, бо прямо свідчить про дійсно болючі наслідки ударів. Бо для виправдання, чому аналоговнеєтна російська "ППО" не спрацювала аудиторії вже мало розповідати про західні ракети Storm Shadow/SCALP, "інструкторів" з країн-НАТО, передачу від Альянсу розвідданих, а треба збільшити "градус".

Але важливо те, що такими вкидами російські ЗМІ самостійно створюють ситуацію, коли перетинається чергова "червона лінія". Бо Кремль неодноразово на офіційних рівнях заявляв, що "Використання винищувачів з території цих країн-членів НАТО буде розглядатися Москвою як їх участь у конфлікті в Україні та змусить РФ здійснити дії у відповідь".

Водночас вийти з такої "безкінечної петлі" у РФ вже не можуть. Й кожного разу необхідно вигадувати щось нове й більш фантастичне.

МиГ-27

Польський портал Defence24 видав доволі об’ємний огляд про перебіг війни в небі над Україною, починаючи від 24 лютого 2022 року. На цей текст варто звернути увагу не стільки для пригадування й так відомих нам подій, як скоріше для того, щоб побачити, як зараз самі поляки оцінюють спроможності РФ для війни у повітрі.

Публікація цього огляду відбулась 22 грудня цього року, тобто за тиждень до епізоду, коли російська ракета під час масованого удару по Україні 29 грудня 2023 року влетіла у повітряний простір Польщі на кілька годин, і самі поляки та військові інших країн НАТО з цим нічого не змогли зробити. Повністю цей огляд можна прочитати за цим посиланням.

МиГ-27
Російський МиГ-27, архівне фото з відкритих джерел

Зокрема автори Defence24 без необхідної деталізації просто пригадують, що циркулювали дані про наміри росіян взагалі розконсервувати МиГ-27. Мовляв, навіть якщо ця історія нічим не завершилась, це свідчить про складне становище "ВКС РФ".

Але справедливості заради, фрагментарні дані про начебто плани росіян повернути в стрій МиГ-27, зняті з озброєння ще в 1997 році, циркулювали лише в липні 2022 року в окремих українських пабліках, і розвитку це не здобуло.

Зі сторони поляків виглядало дивним пригадувати в грудні 2023 року дані ще з літа 2022 року, які так і не були підтверджені. Що заодно демонструє, як зараз в Польщі сприймають свою найбільшу загрозу зі Сходу.

Російський фрегат з "Калібрами"

25 грудня 2023 року росіяни з величезною помпезністю включили до складу Північного флоту РФ новітній фрегат "Адмирал Головко" проекту 22350, на цій церемонії був присутнім навіть кремлівський ватажок Володимир Путін.

фрегат
Російський фрегат "Адмирал Головко" проекту 22350 в процесі побудови, ілюстративне фото з відкритих джерел

Ну а тепер російські профільні ресурси поширюють дані, що Міноборони РФ досі судилось із кораблебудівним заводом "Северная верфь" в Санкт-Петербурзі, на якому власне і будувався фрегат "Адмирал Головко". Відомство Шойгу хотіло отримати неустойку за зрив строків по поставці корабля: закладений в 2012 році "Адмирал Головко" мали ввести до складу ВМФ РФ ще в 2015 році, потім дедлайн зсунувся на 2017 рік, потім – на 2020 рік, далі – на 2022 рік, а в підсумку дотягнули аж до грудня 2023 року. Розповідаємо, як міноборони РФ дало менше $300 млн за фрегат на 16 "Калібрів", який робили 10 років.

Небоєздатні Leopard 2A6

Німеччина у межах "коаліції Leopard 2" передала до Збройних Сил України 18 танків Leopard 2A6, але більшість з них вже не у боєздатному стані. Й причиною цього стали не лише цілком можливі бойові ушкодження, а активна експлуатація машини. Також цілком можливо, що аналогічна ситуація стосується й ще трьох Leopard 2A6 від Португалії.

Leopard 2A6
Leopard 2A6

Про це повідомив депутат Бундестагу Себастьян Шефер, який назвав причиною цієї ситуації - дуже довгий ремонт, який проходить у Литві, через брак запасних частин. Ця проблема вже викликала листування депутата з міністром оборони Німеччини Борисом Пісторіусом. І самі ці листи, де він закликав розв'язати проблему, стали здобутком німецьких ЗМІ. Розповідаємо, чому так сталось й чи загрожує це Leopard 2A4.

B-1B Lancer

Під час посадки на авіабазі "Елсворт" розбився стратегічний бомбардувальник ВПС США B-1B Lancer. Зазначається, що літак виконував навчально-тренувальний політ, посадка відбувалась в поганих погодних умовах – густий туман та мінусова температура. Усі чотири члени екіпажу змогли успішно катапультуватись, на місці падіння бомбардувальника виникла сильна пожежа, епізод розслідуватиме спеціально створена комісія.

Пуск крилатої ракети AGM-158 LRASM із бомбардувальника B-1B Lancer
Пуск крилатої ракети AGM-158 LRASM із бомбардувальника B-1B Lancer, ілюстративне фото від Lockheed Martin

На перший погляд, тут і так йдеться про надзвичайну подію, бо новини про падіння стратегічних бомбардувальників ВПС США трапляються, м’яко кажучи, нечасто. Але тут варто глибше "копнути" в цій історії, контекст якої нам заодно продемонструє, чому в США навіть нема мови бомбити Росію, яка сама себе поставила поза цивілізованим світом.

Читайте також: Невідомі дрони вже рік літають над полігонами в Німеччині для ЗСУ, "віз і нині там"