xcounter
#

Чехія заплатить Ізраїлю $120 мільйонів за I-Derby ER з поставкою в 2027 році

8447
Винищувачі JAS 39 Gripen ВПС Чехії, ілюстративне фото з відкритих джерел
Винищувачі JAS 39 Gripen ВПС Чехії, ілюстративне фото з відкритих джерел

Ця історія показова не тільки в плані тривалості контракту, але й гнучкості цих ракет по адаптації під різні літаки також

Міноборони Чехії підтвердило раніше заявлений намір придбати 48 ракет "повітря-повітря" типу I-Derby ER із дальністю пуску понад 100 кілометрів та загальною вартістю 120 мільйонів доларів, які виготовляє ізраїльська оборонна компанія Rafael Systems.

Передбачається, що контракт на ці ракети має бути підписаний до кінця жовтня 2023 року, поставка ракет I-Derby ER має відбутись до 2027 року, пише портал Defense News.

Читайте також: Рашисти поставили мангал на БМПТ "Терминатор", після втрати двох машин за тиждень боїв
Ракета "повітря-повітря" типу I-Derby ER, зображення ілюстративне, джерело - Rafael Systems

Передбачається, що ізраїльські ракети "повітря-повітря" в строю ВПС Чехії мають доповнити собою чотири батареї ЗРК Spyder, поставка яких для чеського війська має відбутись до 2026 року. Із заявленої вартості майбутнього контракту на 120 мільйонів доларів понад 10% або ж 14 мільйонів доларів по суті отримають чеські оборонні компанії, які на умовах локалізації виконають логістичну підтримку, створять інформаційні системи та виготовлять контейнери для обслуговування ракет I-Derby ER.

Відомо, що вперше про намір купити ізраїльські ракети "повітря-повітря" прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала заявив під час свого нещодавнього візиту до Ізраїлю.

Винищувачі JAS 39 Gripen ВПС Чехії, ілюстративне фото з відкритих джерел

Від Defense Express додамо, що ця історія є показовою не тільки в плані того, наскільки зараз треба заздалегідь "займати чергу" в очікуванні на поставку різних типів озброєння. Але й також – яку потенційну гнучкість може демонструвати I-Derby ER при майбутній адаптації під JAS 39 Gripen або ж F-35. Тим більш, раніше вже був епізод, коли Азербайджан у 2021 році закупив ті ж I-Derby ER та успішно "прикрутив" їх під МіГ-29.

The Military Balance 2023 вказує, що в строю ВПС Чехії є 12 літаків JAS 39 Gripen C та два Gripen D. Твердий контракт на поставку 24 літаків типу F-35 вартістю 5 мільярдів для чеських ВПС було підписано у вересні 2023 року. При цьому Чехія не просто закупила F-35, але й нечувано детально розписала всі витрати включно з вартістю експлуатації.

Ракета "повітря-повітря" типу I-Derby ER, зображення ілюстративне, джерело - Rafael Systems
Читайте також: Пентагон почав друкувати деталі для атомних субмарин на 3D-принтері й вважає це єдиним шансом