xcounter
#

Пентагон почав друкувати деталі для атомних субмарин на 3D-принтері й вважає це єдиним шансом

4083
USS Nebraska (SSBN 739) класу Ohio
USS Nebraska (SSBN 739) класу Ohio

Й у планах міноброни США: на розвиток адативних технологій лише для підводних човнів вкласти 300 млн доларів за один рік

Для того, щоб встигнути за графіком виробництва, ремонту та обслуговування атомних підводних човнів у ВМС США більш ніж серйозно націлились на використання 3D-принтерів у виробництві деталей. Більше того, саме адативні технології назвали єдиною умовою для того, щоб залишитись у графіках виробництва.

Виготовлені за цією технологією деталі вже почали встановлювати на підводні човни. Тобто рівень довіри до 3D-друку настільки значний, що його використовують не просто у військовій техніці, а у підводних човнах до яких закладені більш ніж значні вимоги щодо надійності.

Читайте також: У Словаччини відокремили бізнес від допомоги озброєнням: що Україна продовжить закуповувати

Але і це ще не все, бо мова йде не просто про підводні човни, а про й клас Columbia, які мають прийти на заміну Ohio, а це стратегічні субмарини з міжконтинентальними балістичними ракетами. Тобто основа ядерної безпеки США.

Columbia

І мова йде не про маловажливі деталі, а критичні компоненти. Як повідомив контр-адмирал Джонатан Ракер, який у Пентагоні відповідає за закупівлю підводних човнів, саме таким шляхом, наприклад, виготовляються клапани.

"Нам абсолютно необхідне адитивне виробництво. Якщо ви подивіться на компоненти кораблів - поковки, виливки, фітинги, клапани, кріпильні деталі - ми не зможемо задовольнити попит для будівництва необхідних нам підводних човнів, а також на підтримку їх експлуатації, не переходячи на адитивне виробництво", - підкреслив Джонатан Ракер, якого цитує Defense One.

Й у цю виробничу технологію у США почали вкрай активно вкладати кошти, наприклад на наступний рік з 2 млрд бюджету направлений на розвиток виробництва підводних човнів одразу 15% підуть на розвиток адативних технологій. Тобто 300 млн доларів лише в одній сфері оборонно-промислового комплексу.

Нагадаємо, що саме адативні технології у Пентагоні були обрані основним вектором фактичного створення нового оборонно-промислового комплексу в Україні.

Читайте також: У США створять нову версію ядерної бомби для спеціальних цілей на кшталт бункера Путіна