xcounter
#

Британці розповіли, що ще минулого року отримали першу партію ПТКР NLAW на заміну тих, які передали Україні

2385
Фото — Saab
Фото — Saab

Сьогодні компанія Saab активно працює над збільшенням виробництва цих протитанкових ракетних комплексів

Міністерство оборони Великої Британії підтвердило, що британське військо отримало першу партію легких протитанкових ракетних комплексів малої дальності NLAW на заміну тим, які були поставлені Збройним Силам України у рамках оборонної допомоги. Про це стало відомо із запиту тіньового міністра оборони до державного міністра з питань оборонних закупівель Джеймса Картліджа.

Він підтвердив, що британське військо дійсно отримало першу партію комплкексів NLAW ще у липні 2023 року, які були поставлені у рамках підписаного ще у 2022 році контракту. Постачання інших протитанкових ракетних комплексів триватиме декількома партіями до грудня 2026 року, як і було заплановано раніше, цитує його відповідь видання UK Defence Journal.

Читайте також: Ціна на ПТРК Spike добре пояснює чому він бестселер, хоч все одно поки недоступний для ЗСУ

Нагадаємо, що після того, як Велика Британія однією з перших посилила Сили оборони України своїми ПТРК NLAW, то, звичайно, актуальним для британського війська стало поповнення запасів цього озброєння.

Задля чого наприкінці 2022 року було укладено контракт на тисячі комплексів на суму у близько 280 млн доларів, скільки одиниць британське військо отримало у рамках першої партії не повідомляється.

У контексті цієї новини варто також згадати, що у Saab працюють над збільшенням темпів виробництва своїх ПТРК NLAW — так, наприклад, якщо до повномасштабного вторгнення РФ в Україну вироблялося орієнтовно до 100 тисяч NLAW на рік, то впродовж 2022 року воно було збільшено вдвічі — до 200 тисяч.

А вже у 2023 році гендиректор Saab Мікаель Йоханссон повідомив про плани знову подвоїти темпи виробництва та у 2025 році вийти на показник у 400 тисяч одиниць на рік.

Читайте також: Україна підписала зі шведським Saab угоду щодо кооперації, а це Gripen, NLAW та багато чого іншого