xcounter
#

Британське Міноборони проаналізувало невдачі рашистів з Ка-52, і не вважає це причиною відмовлятись від Apache

13682
 Британські військові проводять навчання зі своїми AH-64E Guardian "в польових умовах" у листопаді 2022 року, зображення наводить портал Forces.net
Британські військові проводять навчання зі своїми AH-64E Guardian "в польових умовах" у листопаді 2022 року, зображення наводить портал Forces.net

Бо деякі розвинуті країни на тлі провалів росіян у війні проти України задумались про відмову від ударних вертольотів взагалі

Корпорація Boeing повідомила, що отримала "багаторічний контракт" на виробництво та поставку 184 ударних вертольотів Apache у версії AH-64E Guardian, із яких 115 машин в основному "портфелі замовлень" та ще 15 вертольотів в опціоні – для армії США, ще 54 гелікоптери – для експорту в рамках "іноземних військових продаж" (FMS).

Корпорація також повідомила, що на даний момент в світі загалом використовується понад 1275 вертольотів Apache, котрі сумарно вже налітали понад 5 мільйонів льотних годин.

Читайте також: Є варіант не тільки купити Apache, але й виготовляти разом із Boeing також, але це коштує дорого
Конвеєр Boeing по виробництву вертольотів Apache, ілюстративне фото з відкритих джерел

В цьому контексті французький портал Opex360 вказав на таку цікаву деталь. Британське Міноборони для себе прийняло рішення не відмовлятись від своїх AH-64E Guardian навіть всупереч провалам рашистів, які настільки невдало застосовували свої Ка-52 для війни проти України, що це в принципі поставило під сумнів майбутнє ударних вертольотів як класу озброєнь.

На даний момент західні аналітики вважають, що російські окупанти втратили не менше 32 гелікоптерів типу Ка-52, при тому що довоєнний парк налічував максимум 100 таких машин. Міноборони Британії причиною настільки високих втрат вважає зокрема ризикований формат використання Ка-52, який практикувала армія РФ, і також – погане технічне обслуговування цих машин.

Натомість британці вирішили адаптувати тактику застосування своїх AH-64E Guardian, зважаючи на досвід війни Росії проти України, "повністю помінявши спосіб дії як у повітрі, так і при наземному обслуговуванню".

Ворожі Ка-52 під час війни проти України, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Нюанс в тому, що не всі розвинуті країни світу роблять конструктивні висновки із невдач рашистів.

Наприклад, Міноборони Японії, яке зараз активно готується до гіпотетичної війни проти Китаю, на тлі провалів армії РФ в боях проти ЗСУ вирішило взагалі відмовитись від ударних та розвідувальних гелікоптерів, і замінити їх на БПЛА.

І навіть військові Франції на такому тлі задумались, що можливо їм в принципі не потрібен ударний та хронічно проблемний Tiger Mk3, якому потрібно шукати "асиметричну" альтернативу.

Ударний вертоліт Tiger французької армії, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Як рашисти змінили тактику використання Ка-52 після того, як втратили мінімум 20% таких вертольотів