xcounter
#

Бразилія хоче продати країнам НАТО свій A-29N Super Tucano, і це виглядає "трохи дивно"

6023
A-29N Super Tucano, ілюстративне зображення від Embraer
A-29N Super Tucano, ілюстративне зображення від Embraer

Бо тепер виходить, що бразильці не бояться "провокувати Росію", коли пропонують Альянсу свій навчально-бойовий літак

Під час оборонної виставки LAAD Defense & Security 2023 в Ріо-де-Жанейро бразильська компанія Embraer презентувала нову версію свого навчально-бойового літака Super Tucano під індексом A-29N, адаптованої саме під вимоги країн НАТО. Про це повідомляє прес-служба самої Embraer.

Зокрема відомо, що A-29N буде адаптований від авіаційне озброєння "натівського" стандарту, а бортова апаратура модернізована так, щоб для виконання бойових місій на цих літаках було потрібно залучати лише одного пілота, а не двох. І також – щоб удосконалений A-29N Super Tucano можна було використовувати для відпрацювання навчальних задач JTAC (Joint Terminal Attack Controller).

Читайте також: У ЗСУ розповіли, як їм стали в пригоді 40-річні Sea King, один з яких зіграв історичну роль у 1982 році на Фолклендах
A-29 Super Tucano, ілюстративне фото з відкритих джерел

Також передбачається, що бразильський A-29N матиме апаратуру зв’язку за "натівськими" стандартами, а його бортові системи матимуть опції віртуальної або "доповненої" реальності для ефективнішого навчання пілотів.

ВEmbraer говорять, що їх Super Tucano уже зацікавилось декілька країн НАТО. Щоправда, станом на зараз відомо лише про одну країну зі складу Альянсу, що реально проявила інтерес до таких літаків – це Португалія, яка хоче купити 12 вживаних штурмовиків A-29 для місій по "підтримці миру на Африканському континенті", закупівля запланована в проекті Закону про військове програмування (LPM) на період 2023-2034.

A-29 Super Tucano бразильських ВПС, зображення - Embraer

Але цікаво, що в даному випадку Бразилію аж ніяк не турбує аргумент не продавати техніку чи озброєння так, щоб не "провокувати Росію".

Бо, наприклад, The New York Times розповідало, що Україна двічі давала Бразилії запит на поставку зброї, зокрема літаків, і двічі бразильці цей запит відхиляли. І при цьому всьому, схоже, бразильці ніяк не переймаються, як в Кремлі можуть відреагувати на поставку країнам Альянсу навчально-бойових літаків.

A-29 Super Tucano бразильських ВПС, фото - Roberto Caiafa
Читайте також: Румунія затвердила перехід на F-35, але чекати їх будуть дуже довго