xcounter
#

Більше F-35, протиракетна оборона НАТО та новий "євротанк": як Бельгія планує посилити свою армію

1136
У планах Бельгії – приєднатися до програми MGCS
У планах Бельгії – приєднатися до програми MGCS

Бельгія планує кількісно та якісно посилити свою армію

У 2016 році уряд Бельгії разом з тодішнім міністром оборони Стівеном Вандепутом розробили "Стратегічне бачення оборони" на 2030 рік. Він, зокрема, передбачав скорочення армії з 31 000 до 25 000 та низку оборонних закупівель.

Водночас теперішній міністр оборони Бельгії Людівін Дедондер прийняла рішення оновити цю програму з урахуванням загроз, що зростають.

Читайте також: В програмі F-35 є новий учасник: Бельгія вироблятиме хвостове оперення
Винищувач F-35
Бельгійські підприємства будуть підрядниками у виробництві близько 400 комплектуючих винищувача F-35

Нещодавно стратегічний комітет, призначений раніше в цьому році для вирішення цієї задачі, оприлюднив звіт про оновлену стратегічну програму – у ній фахівці радять вийти за рамки чинного "Стратегічного бачення оборони" як з точки зору персоналу, так і з точки зору інвестицій в обладнання та озброєння.

протичовновий фрегат
Голландія та Бельгія спільно розробляють протичовновий фрегат

Зокрема, щодо обладнання експерти рекомендують наступне: збільшення кількості винищувачів F-35 та БПЛА, здатних супроводжувати ці літаки; придбання ракет "повітря-повітря" та крилатих ракет; озброєння чотирьох майбутніх дронів General Atomics MQ-9B SkyGuardian; участь у протиракетній обороні НАТО; придбання нового середнього гелікоптера тощо.

A400M військово-транспортний літак
У грудні 2020 року стало відомо, що Airbus почав поставку транспортних літаків A400M для ВПС Бельгії

Зазначається, що серед рекомендацій також є й пропозиція розглянути можливість участі Бельгії у французько-німецькій програмі створення основного бойового танка майбутнього MGCS.

Водночас наразі невідомо, скільки фінансових ресурсів планують виділити на таку масштабну програму. Втім, експерти зазначають, що збільшення витрат на оборону до 1,24% ВВП до 2024 року (з 1,07% у 2020 році) має бути мінімумом.

Читайте також: Страх перед Кремлем заважає списати радянську техніку: яку армію має Румунія на $5 мільярдів воєнного бюджету