xcounter
#

В програмі F-35 є новий учасник: Бельгія вироблятиме хвостове оперення

1456
ВПС цієї країни мають отримати 34 таких винищувачі після 2023 року
ВПС цієї країни мають отримати 34 таких винищувачі після 2023 року

Бельгійські підприємства будуть підрядниками у виробництві близько 400 комплектуючих

Бельгійські компанії Asco, Sabca та Sonaca утворили консорціум BeLightning, котрий в свою чергу стане субпідрядником британської корпорації BAE Systems при виробництві літаків F-35.

Таким чином, Бельгія стане новим учасником програми будівництва винищувача п’ятого покоління, пише польський портал Defence 24.

Читайте також: Американська "Золота орда" нівелює ППО ворога: нові випробування мережевих авіабоєприпасів
Лінія по виробництву винищувачів F-35, фото ілюстративне

Зазначається, що учасники консорціуму BeLightning вироблятимуть близько 400 комплектуючих для хвостового оперення цього літака.

Розподіл функціоналу виглядає наступним чином: Asco відповідає за металеві компоненти, Sabca - за композитні компоненти, а складання обох цих частин має відбуватися на заводі фірми Sonaca.

Кому саме потім передаватимуться елементи хвостового оперення, вироблені на бельгійських підприємствах - видання не уточнює

Вартість запланованих до виробництва деталей має скласти 400 мільйонів доларів, їх виробництво має забезпечити 200 робочих місць.

В свою чергу, у підтримку такого виробництва бельгійський уряд має інвестувати 135 мільйонів євро із державної казни.

Схоже, програма F-35 далі так і розвиватиметься - країна-новий покупець цього винищувача ставатиме і новим субпідрядником при його виробництві

Треба окремо наголосити, що право на участь у програмі виробництва F-35 Бельгія отримала, бо обрала цей літак для оновлення національних ВПС.

У жовтні 2018 року країна за результатами тендеру на купівлю нового винищувача обрала саме F-35A – поставка 34 таких літаків коштуватиме 4,25 мільярди доларів та має відбутись після 2023 року.

По суті, надійність поставок F-35 для бельгівських ВПС тепер прямо залежатиме і від зусиль Бельгії також
Читайте також: Велика Британія подвоїть число своїх палубних винищувачів F-35B