xcounter
#
Starlink тестуватимуть три роки

​Армія США почне використання Starlink від SpaceX для управління військами

Starlink тестуватимуть три роки
594

Starlink від SpaceX стануть частиною військової телекомунікаційної мережі армії США

SpaceX та Пентагон підписали договір про використання у тестовому режимі мережі супутників Starlink. Випробування супутникового зв’язку буде проходити три роки, після чого армія США зробить висновок щодо життєздатності цієї системи у реальних бойових умовах.

Тестування буде проводитись під егідою Центру C5ISR Командування розвитком бойових можливостей, яке базується на відомому Абердинському полігоні у Меріленді.

Читайте також: Росія озброюється новою САУ "Коалиция-СВ" та розробляє колісну версію: чим це загрожує
Starlink
Starlink мають невеликі розміри але працюють у єдиній мережі

Рішення щодо використання мережі Starlink пов’язано із бажанням військових знайти альтернативу наявній системі із невеликої кількості потужних супутників зв’язку, яка має малу швидкість передачі даних та потребує масивного наземного обладнання. І така система є вузьким місцем у системі військового зв’язку, який до того ж можливо відносно легко вивести з ладу шляхом знищення навіть частини орбітального угрупування.

Водночас система Starlink, яка у розгорнутому вигляді має налічувати понад 30 тисяч невеликих супутників, дозволяє створити швидшу та надійнішу систему передачі даних. Окрім того, для отримання даних через Starlink немає потреби у великих за розміром антенах, що дозволяє підвищити мобільність військових.

Штаб армії США польовий
Польовий штаб армії США, на задньому фоні видно антену супутникового зв'язку

У випадку знищення чи виводу з ладу одного чи навіть десятка супутників Starlink, їхню роль візьмуть на себе інші. До того ж, заміна чи посилення орбітальної групи відбувається доволі легко, шляхом запуску одразу 60 апаратів на ракетоносії Falcon 9.

Starlink Falkon-9
60 супутників Starlink у Falkon-9

Станом на сьогодні запущено вже 422 супутники Starlink. До середини 2020-х років на орбіту має бути виведено 12 000, що дозволить запустити повноцінну роботу мережі по всьому світу. У подальшому SpaceX планує збільшити їхню кількість до 30 000.

Армія США зв'язок
Цілком можливо, що апаратура для зв'язку через Starlink зможе нести один боєць

Додамо, що DARPA, так званий "мозковий центр" технологій майбутнього армії США, найближчим часом планує вивести на орбіту першу експериментальну партію супутників для розвідки. Проект, який отримав назву Blackjack, за своєю ідеологію дуже нагадує Starlink, що говорить про тенденцію до відмови від невеликої кількості потужних супутників на користь мережевої системи із тисяч мікроапаратів.

Читайте також: ​США створює космічний флот з мікросупутників для розвідки: перший запуск до кінця 2020 року