xcounter
#

Армія США перевірила, як безпілотні "мінітанки" знищують цілі: керували платформою з БМП Bradley

4323
Бойовий робот Ripsaw 5. Фото: Textron Systems
Бойовий робот Ripsaw 5. Фото: Textron Systems

Безпілотний бойовий робот Ripsaw-5 вперше взяв участь у бойових стрільбах

Американські військові нещодавно провели перші бойові стрільби з прототипом безпілотного "мінітанка" Ripsaw M5 з 30-мм гарматами, повідомляє видання The Drive.

Випробування пройшли 30 липня у Форт-Дікс, що в Нью-Джерсі. Цікаво, що під час навчань бойовим роботом керували з пульта управління, встановленого всередині модифікованої бойової машини Bradley – роль "веденого" є однією з потенційних місій для таких безпілотних платформ.

Читайте також: До кінця року військові США отримають прототип легкого робота-танка для тестувань
Бойовий робот Ripsaw 5
Ripsaw 5 під час випробувань. Фото: Армія США

На безпілотній платформі, що брала участь у стрільбах, був встановлений дистанційно бойовий модуль Protector RT40. Основне озброєння – 30-мм автоматична гармата XM813, а також спарений кулемет M240 калібру 7,62x51 мм. З обох сторін модуля встановлені пускові установки для димових гранат.

Бойовий робот Ripsaw 5
Бойовий робот Ripsaw 5
До речі, башта RT40 (раніше відома як MCT-30) Армія США також використовувала на колісних броньованих машинах XM1296 Stryker Dragoon 8x8.

"Ми використовуємо високошвидкісні камери, щоб бачити платформу, гармату та динаміку башти, – ось що розповідають про нещодавні випробування з бойовим роботом Ripsaw 5. – У нас є системи збору даних для отримання необхідної інформації, і ми оцінюємо як потужність, так і якість загальної інтеграції, щоб переконатися в тому, що наші очікування виправдовуються".

Робот Ripsaw 5
Бойова платформа випускає снаряд під час випробувань

Наразі метою розробників є забезпечення того, щоб відносно велика для такої платформи башти справно працювала на цій машині. Раніше в Армії США стверджували, що така безпілотна платформа повинна бути здатна протистояти таким загрозам, як ворожі машини зі зброєю середнього калібру, протитанковими керованими ракетами тощо.

Читайте також: Чим знищувати ворожі танки: у США створять сімейство озброєних бойових роботизованих машин