xcounter
#

До кінця року військові США отримають прототип легкого робота-танка для тестувань

2072
До кінця року військові США отримають прототип легкого робота-танка для тестувань

Цей робот створюється у двох версіях – легкій та середній, може мати низку різного озброєння та транспортуватися літаком С-130 чи гелікоптером CH-47 Chinook

Американська компанія Textron Systems до кінця цього року планує поставити чотири прототипи роботизованої бойової машини Ripsaw M5 у 10-тонній версії.

Крім того, в наступному році Textron Systems має поставити повністю електричну версію цього робота – але без бойового модуля, повідомляють в компанії.

Читайте також: У США протягом місяця випробовували важких бойових роботів: ось що з цього вийшло

Безпілотний робот-танк Ripsaw M5 вперше представили близько року тому під час виставки AUSA-2019 у Вашингтоні.

Бойовий робот
Легкий робот-танк Ripsaw М5

Ця машина призначена для забезпечення вогневої підтримки, супроводження, виконання розвідувальних задач. Робот-танк може діяти як самостійно, так і разом з пілотованими танками та бронеавтомобілями.

Бойовий робот базується на гусеничному транспортному засобі Ripsaw M5. Як стверджує розробник, робот здатен розвивати швидкість від 64 до 75 км/год та важить від 7 до 10 тонн залежно від версії (легка чи середня). На безпілотні роботи встановлюються дизельні та гібридні електродвигуни.

Робот-танк
Військові США невдовзі зможуть протестувати прототип цього робота-танка

На ці бойові платформи можна встановлювати різне озброєння – кулемети, гармати, протитанкові комплекси третього покоління Javelin, системи протиповітряної оборони, а також спеціальне обладнання.

Безпілотник
Наземний "помічник" для Ripsaw

Крім того, Ripsaw M5 у своєму арсеналі може мати два "помічника", які допомагають бойовому роботу-танку у розвідці та ідентифікації цілей. Це БПЛА R80D SkyRaider та робот SUGV, який може розгортатися безпосередньо з платформи.

Дрон
Дрон-помічник

Безекіпажні танки Ripsaw M5 можна легко транспортувати літаками C-130 Hercules і десантними гелікоптерами CH-47 Chinook.

Раніше Defense Express розповідав про те, як роботи та штучний інтелект допомагали знищувати російські Т-72 на навчаннях в США.

Водночас в Росії з роботизованими наземними комплексами не все гаразд. Так, у 2021 році Росія завершить розробку робота "Маркер", який має отримати систему голосового управління. Це – ще одна спроба РФ зробити боєздатну роботизовану платформу. Водночас на Заході нову російську розробку назвали "рецептом катастрофи"...

Читайте також: Як новий бойовий дрон з дробовиком допоможе вести бій у місті