xcounter
#

Штучний інтелект проти танків: як роботи допомагали знищувати російський Т-72 на навчаннях Project Convergence

2806
Штучний інтелект проти танків: як роботи допомагали знищувати російський Т-72 на навчаннях Project Convergence

Пара безпілотних бойових роботів за допомогою штучного інтелекту ідентифікували "ворожі" сили та відкрили вогонь – але рішення про ураження цілі все ще залишається за людиною

У США під час навчань Project Convergence тестували взаємодію роботів на полі бою. Метою завдання було знайти та знешкодити ворога в змодельованому місті на військовому полігоні в Юмі.

Під час виконання завдання роботи рухались, прикриваючи один одного. Перший робот шукав безпечне місце, зупинявся, запускав прив’язаний до нього невеликий дрон-розвідник та оглядав, чи безпечно рухатися іншому безпілотнику.

Читайте також: У США протягом місяця випробовували важких бойових роботів: ось що з цього вийшло

Поки один робот ретранслював оператору картинку, інший помітив "ворожі" сили – тоді оператор дав команду роботу відкрити вогонь та знищити противника.

бойовий робот США
Експериментальний військовий робот Origin

Згодом бортові алгоритми автоматичного розпізнавання цілі робота знайшли іншого ворога – ним виявився танк Т-72. Але ця ціль була надто далеко, щоб робот зміг її знешкодити. Тож він завантажив дані про розташування цілі в тактичну мережу й оператор, який спостерігав за виконанням завдання, залучив артилерію.

Алгоритмічне розпізнавання цілей та комп’ютерний "зір" є важливим досягненням для подальшого використання бойових роботів на полі бою.

США військові навчання
Рішення про знищення цілі залишається за людиною

Водночас розпізнавання цілей – напрямок, який наразі потребує значних доопрацювань. Так, якщо штучний інтелект вже вміє доволі успішно розпізнавати цілі на фото, то виявити різницю між американським M1 Abrams і російським Т-72 або ж звичайною машиною чи озброєною кулеметом йому буде набагато важче.

Тож надалі роботи мають отримати можливість відрізняти "свого" від "чужого" та визначати цілі – за умови, що ворог використовує камуфляж та укриття, щоб сховати пізнавані силуети.

Читайте також: ДНДІ почав випробування нової роботизованої платформи Camel (фото)