xcounter
#

У США протягом місяця випробовували важких бойових роботів: ось що з цього вийшло

1350
У США протягом місяця випробовували важких бойових роботів: ось що з цього вийшло

​Армія США протягом місяця – з липня по серпень 2020 року – проводила випробування, метою яких було розв’язання проблеми інтеграції важких бойових роботів у свої бойові розрахунки.

Тестування проходили у Форт-Карсоне, штат Колорадо. Як стверджують військові, результатом випробувань стало чіткіше розуміння того, як саме роботи мають діяти на полі бою разом з військовими.

Попри не зовсім однозначне формулювання результатів цих випробувань, вони будуть важливим кроком для подальшої реалізації технології. Втім, до того часу, як важкі бойові роботи стануть постійними учасниками поля бою, ще далеко.

бойові роботи США
Як саме військові будуть взаємодіяти з роботами на полі бою?

Американські військові вже більш як рік оцінюють характеристики та ймовірні переваги використання важких роботів на полі бою, використовуючи роботизовані версії бронетранспортера М113. Разом з тим, нещодавні випробування виявилися найскладнішими за весь цей час.

Генерал Коффман, який відповідає за модернізацію бойових машин Армії США, зазначив, що не всі технології, які тестували на випробуваннях, виявилися успішними та загалом не все працювало ідеально, але це все одно важливий крок для прийняття подальших рішень у розвитку перспективного напрямку бойових роботів.

бойові роботи США

Одне з головних питань, яке наразі мають вирішити стосовно бойових роботів – це питання дальності управління цими машинами та роботи у важких умовах. Як стверджує Коффман, наразі військові змогли знайти рішення, завдяки яким бойові роботи зможуть працювати у таких важких умовах, як міська забудова чи лісові масиви.

Також під час випробувань військові тестували роботів в умовах дії ворожих засобів РЕБ і змогли досягти у цьому напрямку значних успіхів.

Багатоцільова роботизована платформа Camel від української компанії Global Dynamics

Військові також залишилися задоволені інтерфейсом для екіпажу та позитивно відгукнулися щодо програмного забезпечення, за допомогою якого роботом керували з бойової машини Bradley. Воно, за словами військових, працювало "хоч і не ідеально, але краще, ніж ми гадали". Завдяки ПЗ робот рухався на відстані від керуючої машини від 80 до 1000 м, а також зміг визначити гарячі точки та локації ворога.

Під час випробувань військові також протестували роботизовану версію бойової машини піхоти Stryker Dragoon з 30-мм гарматою з тим же програмним забезпеченням. Стверджується, що наразі важкі бойові роботи не здатні розпізнавати цілі під час руху, тому впровадження такої функції є ще одним завданням для розробників.

Як естонський робот намагався зрушити з місця 32-тонну машину

Після проведення такого першого масштабного експерименту, де роботи передусім виконувати розвідувальні функції, американські військові планують проводити випробування, де роботи будуть виконувати завдання в нападі та захисті від ворога. Початок таких випробувань заплановано на 2022 рік.

Читайте також: ДНДІ почав випробування нової роботизованої платформи Camel (фото)