xcounter
#

87 млн євро від Нідерландів на боєприпаси для України: скільки це снарядів

8800
87 млн євро від Нідерландів на боєприпаси для України: скільки це снарядів

Нідерланди лише на снаряди для України вже відділили 130 млн євро, а у наступному транші на боєприпаси направили ще 87 млн євро

Уряд Нідерландів офіційно повідомив про направлення чергового траншу допомоги Україні озброєнням. За ним 87 млн євро піде на закупівлю артилерійських снарядів, 25 млн євро - у Міжнародний фонд України (IFU) на закупівлю обладнання й ще 10 млн євро на посилення кіберзахисту.

Відносно допомоги цієї країни, то виділення одразу 87 млн євро на снаряди є доволі вагомим внеском, бо до цього Нідерланди направили на ці цілі 130 млн євро. А загалом на 2024 рік уряд країни заклав на підтримку Україні 2 млрд євро.

Читайте також: РФ перенацілила Shahed-и на інші цілі: одна з можливих причин - зміна бойової частини

Для розуміння масштабів допомоги, необхідно перевести гроші у самі боєприпаси, наприклад, 155-мм снаряди. Якщо взяти останню відому закупівлю у ЄС, то наприкінці січня цього року НАТО через власну агенцію із закупівель (NATO Support and Procurement Agency - NSPA) законтрактувало понад 220 тисяч снарядів за 1,2 млрд доларів. Тобто приблизно по 5,5 тисяч доларів за один 155-мм боєприпас, або по поточному курсу, по 5 тисяч євро.

Таким чином за 87 млн євро за таким цінником можливо придбати 17,4 тисячі 155-мм боєприпасів. Водночас згадування ціни рівня 2021 року на той самий снаряд близько 1,5 тисячі євро, що б дозволило за ті самі кошти купити 58 тисяч 155-мм боєприпасів, наразі є лише фантомним болем.

Також поки немає жодних ознак того, що боєприпаси можуть почати стрімко дешевшати, бо наразі зброярі знаходяться лише на етапі розширення виробничих потужностей.

155-мм боєприпас

Наприклад, у Європі цим активно займається Rheinmetall, який ще у 2022 році придбав потужного іспанського виробника Expal, оголосив про плани побудувати у Румунії виробництво порохів, а в Угорщині - вибухівки. А зараз йде далі та оголосив про створення нового виробництва боєприпасів вже безпосередньо у Німеччини.

Читайте також: Рашистам примарився румунський F-16C, який вдарив по окупантам на Херсонщині