xcounter
#

​Животворні санкції працюють: РФ майже перестала отримувати долари від продажу зброї

3326
​Животворні санкції працюють: РФ майже перестала отримувати долари від продажу зброї

Частка контрактів на поставку російських озброєнь, оплачуваних в доларах, стрімко наближається до нуля. Причина - загроза санкцій, що вводяться США проти замовників російської зброї в рамках закону "Про протидію противникам Америки через санкції" (CAATSA)

Про це в ході авіасалону МАКС-2021, який наразі проходить в Жукоському (Московська область, РФ), гендиректор російської компанії-спецекспортера "Рособоронекспорт" Олександр Міхєєв заявив в інтерв'ю російській інформаційній агенції "РИА Новости".

РФ перестала отримувати долари від продажу зброї, МАКС-2021,
В період з 20 по 25 липня ц.р. в підмосковному Жуковському на аеродромі льотно-дослідницького інституту імені Громова проходить авіакосмічний салон МАКС-2021

"Більшість контрактів "Рособоронекспорту" зараз заключається в рублях або національних валютах країн-партнерів. Частка доларів в наших контрактах впевнено прямує до нуля. Крім того, ми активно використовуємо офсетні механізми і інструменти зустрічній торгівлі", - зазначив керівник "Рособоронекспорту".

Читайте також: Санкції США не завадять роботі оборонної промисловості Туреччини - заявляють у Анкарі
РФ перестала отримувати долари від продажу зброї, МАКС-2021,
Гендиректор російської компанії-спецекспортера "Рособоронекспорт" Олександр Міхєєв: "Частка доларів в наших контрактах впевнено прямує до нуля"

Як відмічають місцеві спостерігачі, причина "дедоларизації" військово-технічного співробітництва РФ з іншими країнами є загроза санкцій, що вводяться США проти замовників російської зброї в рамках закону "Про протидію противникам Америки через санкції" (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act, CAATSA).

РФ перестала отримувати долари від продажу зброї, МАКС-2021,
Закон "Про протидію противникам Америки через санкції" було ініційовано з приводу участі РФ у війнах в Україні та Сирії

Це - федеральний закон США, який накладає додаткові санкції на Іран, Північну Корею і Росію. Закон був схвалений конгресом США, 98 голосами проти 2 в Сенаті США, і підписаний 2 серпня 2017 року президентом США Дональдом Трампом.

Законопроект був внесений в січні 2017 групою сенаторів з обох партій з приводу подальшої участі Росії у війнах в Україні та Сирії і передбачуваного російського втручання у вибори США 2016 року. Відносно РФ закон розширював ряд санкцій, раніше накладених виконавчими указами президента, і перетворював їх в закон.

РФ перестала отримувати долари від продажу зброї, МАКС-2021,
В рамках закону CAATSA Сполучені Штати ввели санкції проти Секретаріату оборонної промисловості Туреччини за придбання російської системи ППО С-400

Закон передбачає можливість введення санкцій проти будь-яких країн-імпортерів російських озброєнь. Вперше такі санкції були введені США у вересні 2018 року проти департаменту підготовки військ і постачання Центральної військової ради КНР і його керівника Лі Шанфу за покупку у РФ винищувачів Су-35 і комплексів ППО С-400. А експорт - найважливіша складова доходів російського оборонного комплексу.

РФ перестала отримувати долари від продажу зброї, МАКС-2021,
Вперше відповідно до CAATSA санкції були введені США у вересні 2018 року проти департаменту підготовки військ і постачання Центральної військової ради КНР і його керівника Лі Шанфу за покупку у РФ винищувачів Су-35 і комплексів ППО С-400

У лютому 2018 року, невдовзі після запровадження закону "Про протидію противникам Америки через санкції" представник Державного департаменту США Гедер Науерт заявляла, що Сполученим Штатам Америки вдалося зупинити російські експортні угоди на суму у понад тримільярдів доларів.

Раніше Defense Express писав детально про представлений на МАКС-2021 винищувач "ЛТС Checkmate", те, чим у РФ намагались здивувати, та що з цього вийшло...

Читайте також: Новий винищувач РФ "Су-ЛТС" списали у "двієчника": детальний розбір злитих фото Су-75