xcounter
#

Уряд поставив переозброєння армії на паузу. Ну, тепер залишається хіба що до парадів готуватись...

Уряд поставив переозброєння армії на паузу. Ну, тепер залишається хіба що до парадів готуватись...
3821

Затримки з використанням найбільшого за всю історію України фінансового ресурсу, виділенного для переоснащення Збройних сил на нові зразки техніки та озброєння у 2020 році, набувають ознак типової зради. Але, звісно, знову без крайнього...

Нове або модернізоване озброєння та військова техніка до Збройних Сил та інших силових структур постачаються по лініі так званого Державного оборонного замовлення. ДОЗ – це і значні обсяги коштів, і механізм, і процедури. Ну, і головне - помітний підсумковий результат.

Нагадаю: у 2020 році на виконання Державного оборонного замовлення передбачено фінансування у розмірі 21,25 млрд гривень та 9,1 млрд грн під державні гарантії.

Читайте також: Дружній вогонь: чому в Україні не буде власного виробництва боєприпасів

Це - найбільший фінансовий ресурс на ці потреби за всю історію України. Це наші з вами гроші. І від владних структур та чиновників залежить, щоб ці кошти були використані максимально ефективно. Як у контексті виконання чинних Державних програм, так і задоволення актуальних потреб, які формуються Генеральним штабом.

Defense Express
Переозброєння ППО - один з "вічних" пріоритетів нашої армії

Але реальність виглядає по-іншому. Нині несподваний камінь спотикання - неспроможність Кабінету Міністрів ухвалити рішення про внесення змін до ДОЗу. Начебто звичайна формальна процедура може легко пустити під укіс частину гучно оголошених планів з переозброєння війська.

Від владних структур та чиновників залежить, щоб наші з вами гроші на переозброєння армії були використані максимально ефективно. Але з цим - проблеми...

"Такі зміни, з огляду на практику попередніх часів, раніш ухвалювались в оперативному режимі на засіданнях уряду як першочергові. А на наступний день вони вже набували усіх ознак формалізованого документу у вигляді відповідної постанови, яка визначає зміни до ДОЗу. З відповідним номером.

Все це займало добу, якщо дуже все горіло. Ну, або тиждень.

Нині склалась абсолютно незрозуміла і абсурдна ситуація. Постанову з черговими змінами до ДОЗу ніяк не підписують. З часу подання підготовлених Міністерством оборони документів і пропозицій на ухвалення урядом пройшло все більше місяця.

Є ризики, що деякі позиціі у ДОЗі можуть залишить без виконання...

З огляду на те, що наближається кінець року, є ризики, що деякі позиціі у ДОЗі можуть залишить без виконання. Саме через байдужість і ігнорування потреб арміі та "оборонки" безпосередньо на рівні урядових структур".

Так у розмові зі мною прокоментував ситуацію представник Міноборони, детально обізнаний з бюрократичною кухнею, без якої ні закупівля озброєнь, ні їхня модернізація просто неможливі.

Ухвалення постанов Кабінету міністрів, які вносять ті чи інші зміни до ДОЗу - достатньо поширена практика в українських реаліях. Вона є усталеним способом максимального використання виділеного бюджетного ресурсу.

  • Для розуміння: логіка дій з цими змінам приблизно така. Коли з закупівлею чогось, раніш запланованого, є проблеми - то гроші, якщо це можливо, перекидаються на інші напрямки. Там, де щось таки буде поставлене. Бо за невикористання бюджетних коштів на потреби оборони ризики відповідальності більші, аніж за закупівлю техніки та озброєнь, яка може і не вписуватись у пріоритети. Але коли ці пріоритети розмиті - то будь-яка закупіля, при бажанні, може бути обґрунтована.

Хочу сподіватись, що нинішнє керівництов Міноборони в типовий цуцванг (див. вище: Для розуміння ) ще не потрапило, і чергові зміни в ДОЗ ґрунтувались на реальних потребах.

Зокрема, і в контексті використання фінансового ресурсу за державними гарантіями, введення яких у дію також прив’язане до постанови зі змінами до ДОЗ, що загубилась десь у апараті Кабінету міністрів.

Наприклад, щодо використання вже згаданих 9,1 млрд грн держгарантій, що так несподівано "зависли" - попри попередній оптимізм заступника міністра оборони України Олександра Миронюка, який він висловлював у інтерв'ю нашому журналу ( Виконання державного оборонного замовлення (ДОЗ-2020) суттєво посилить потенціал та можливості наших Збройних Сил)

Серед іншого, планувалося, що ці державні гарантії будуть використані на виготовлення трьох літаків Ан-178 з різною специфікацію для потреб Збройних сил. На цей авіаційний напрямок (фактично, це була чергова спроба вдихнути життя в ДП "Антонов") планувалось скерувати 4, 5 млрд грн.

Defense Express
Передбачалося переведення РСЗО на нову мобільну базу

Інші три напрямки — це розгортання серійного виробництва комплексу "Нептун", переведення нових і існуючих систем РСЗО на нові платформи, модернізація бронетехніки.

З листопада певна кількість підприємств може опинитися під загрозою виживання

Немає постанови про внесення змін до ДОЗу — немає юридичних підстав для початку переговорної процедури з виконавцями, відсутні можливості спланувати завантаження підприємств. А за вікном - зовсім не початок року...

Показово, що про критичність ситутації з блокуванням змін до ДОЗу починає публічно говорити і керівництво концерну "Укроборонпром". Виконуючий обов'язки гендиректора концерну Ігор Фоменко, який, здається, має найбільше досвіду серед нинішної керуючої верхівки "Укроборонпрому" у розумінні того, що відбувається в "низах" на підприємствах, заявив:

"Попри те, що до кінця року залишилося лише два місяці, анонсовані зміни до ДОЗ-2020 досі відсутні, що ставить під загрозу виконання цьогорічних проектів, котрі мали бути профінансовані під держгарантії. На жаль, ми йдосі не маємо змін до держоборонзамовлення. Це нас надзвичайно турбує, адже тут є проблема й щодо отримання держгарантій. З листопада певна кількість підприємств може опинитися під загрозою виживання", - відзначив Ігор Фоменко.

БТР-3 Defense Express
БТР-3 має у цьому році почати держвипробування

До речі, відсутність одного рішення блокує інші.

Адже вже підготовлені пропозиції для закупівлі окремих закордонних систем та устаткування через майданчик НАТО - Агенцію з підтримки та закупівель (NSPA). Це, зокрема, мобільні системи розмінування та деякі зразки техніки для радіоелектронної боротьби. Але, здається, на них теж доведеться поставити хрест.

Бо спочатку в Україні треба буде дочекатися ухвалення постанови про зміни про ДОЗ, яка підготовлена місяць тому; потім подати нову (аби не порушити формалізовано-бюрократичні процедури), знову дочекатися рішення Кабінету міністрів і лише потім - звернутися до Агенції НАТО з підтримки та закупівель. А там - своя юридична процедура і свій ритм роботи.

Держгарантії - це і розгортання серійного виробництва комплексу "Нептун", і переведення нових і існуючих систем РСЗО на нові платформи, і модернізація бронетехніки...

Отже, висока ймовірність, що все це почне реалізуватися у наступному році. Але з нового року вступає у дію і новий Закон про оборонні закупівлі. Нормативні акти під нові правила гри за цим Законом теж ще не прописані і є ризик, що значна кількість пунктів цього Закону де-факто стане ще одним помітним гальмом у стосунках між замовниками та виконавцями.

На тлі усього цього виглядає трагікомічним перетинання двох фактів. З одного боку - Указ Президента про підготовку до військового параду. Він є. А постанов Кабінету міністрів, які формалізують необхідні кроки для оснащення української армії нової зброєю та технікою — немає. Отже, обираємо курс на потішне військо?

Читайте також: Олександр Миронюк, заступник Міністра оборони України - про ДОЗ-2020, очікування "Нептуна", британські катери та інші аспекти переозброєння війська