xcounter
#

Роботи-собаки, креветки-розвідники та секретна зброя: топ-5 незвичних оборонних проєктів 2020 року

2151
Роботи-собаки, креветки-розвідники та секретна зброя: топ-5 незвичних оборонних проєктів 2020 року

Чим дивували оборонні компанії у 2020 році?

Defense Express продовжує підбивати підсумки 2020 року. У цьому матеріалі ми вирішили відібрати п’ять найнезвичніших оборонних проєктів, про які ми писали минулого року.

Роботи-собаки для захисту F-22

Військові США планують використовувати "роботів-собак" як засіб охорони власних авіабаз, що розташовані на території Сполучених Штатів. У "пілотному режимі" таку технологію відпрацьовували на авіабазі "Тіндалл" в штаті Флорида.

Читайте також: Захищатись від безпілотників: коли Армія США почне випробування бронемашин Stryker із лазерною зброєю
Роботи-собаки
Такі системи не матимуть озброєння, вони будуть "очами" для охорони об'єктів.

Презентація "роботів-собак" як засобу охорони відбулась 10 листопада 2020 року на авіабазі "Тіндалл" в штаті Флорида. На цій авіабазі дислокується 325 авіакрило ВПС США, озброєне винищувачами F-22 "Раптор".

Роботизовані платформи
"Роботи-собаки" також матимуть радіоприймачі.

"Роботи-собаки" не матимуть зброї, але будуть оснащені мобільною камерою та сенсорною платформою, завдяки якій оператори систем охорони зможуть слідкувати за обстановкою по периметру авіабази "Тіндалл". Управлятимуть цими машинами через гарнітуру віртуальної реальності.

Креветки-розвідники

Креветки стежитимуть за російськими підводними човнами: нова технологія DARPA може змінити правила гри на морі. І Пентагон вийшов на другу фазу досліджень поведінки морських організмів.

Креветки-розвідники DARPA
Художня візуалізація програми PALS DARPA

На першому етапі програма "Persistent Aquatic Living Sensors" (PALS), яку реалізує Агенція передових оборонних дослідницьких проєктів міноборони США (DARPA), прагнула довести, що можна виміряти, як морська живність реагує на присутність підводного човна.

Підводний човен
Креветки будуть вистежувати ворожі підводні човни

Другий етап програми буде зосереджений на розробці давачів, повідомило видавництво Sandboxx. Давачі будуть ідентифікувати цю поведінку і передавати попередження у місця базування військовослужбовців або до кораблів, що здатні боротися з підводними човнами ворога.

Дивне від DARPA

Здається, що на кожний шалений успіх Агенція передових оборонних дослідницьких проєктів США (DARPA) припадає безліч невдач.

комахи-кіборги DARPA
Комахів-кіборгів замовляли?

Що робить DARPA унікальною - так це здатність виходити за рамки бюрократії і впроваджувати нововведення. Видавництво Military Times розповіло про найбільш незвичайні проєкти DARPA, які одночасно пов'язані як зі значним ризиком, так і з великою винагородою.

DARPA технології
DARPA хоче створити матеріали, які будуть самовідновлюватися при пошкодженні

У цьому рейтингу представлено вісім фантастичних проєктів, кожен з яких міг стати або став цілком реальним. Про травоїдних роботів, комах-кіборгів, штучну кров і ще трохи незвичайного – читайте в матеріалі Defense Express.

Секретна зброя

DARPA, який є передовим науково-дослідним підрозділом Пентагону, фінансує одну з найдивніших роботизованих концепцій: робота, який імітує дощового хробака для риття підземних тунелів.

Це частина зусиль по демонстрації роботизованих технологій тунелебудування, які забезпечать надійний спосіб поповнення запасів армії США в зонах бойових дій.

Компанії General Electric (GE) запевняє, що вони отримали грант у розмірі 2,5 мільйонів доларів від DARPA на створення робота-черв'яка. Вони також зазначили, що це програма, яка хоче "продемонструвати можливості швидкого будівництва тактичних тунельних мереж для підтримки важливих військових операцій".

DARPA робот-хробак
Концепція робота-хробака

General Electric планують створити такого робота за 15 місяців. Він повинен прокладати тунель довжиною 500 метрів і 10 сантиметрів в діаметрі зі швидкістю 10 сантиметрів в секунду. Операційний робот-черв'як, що працюватиме на збройні сили США, ймовірно, буде значно більшого розміру, та здатний переміщати велику кількість припасів.

У GE будуть використовувати біоміметику - імітацію рішень, які використовують живі істоти, для розробки інженерних та технологічних методів. Ключ до підземного пересування - штучні м'язи, які здатні надуватися і скорочуватися, як у справжнього хробака, просуваючи робота вперед.

Катер-підводний човен

Британська компанія SubSea Craft працює над розробкою досить незвичного судна VICTA для військово-морських сил. Його "фішка" в тому, що він буде поєднувати в собі функції швидкісного катера й мінісубмарини. Призначення розробки – виконання спецоперацій.

Працює це судно наступним чином: до району виконання місії VICTA прямує як катер, у надводному положенні, за допомогою дизельного двигуна Saetek 725+ потужністю 725 к. с. і водометів Kongsberg Kamewa компанії Kongsberg Martime.

При цьому максимальна швидкість катера становить 74 км/год, крейсерська – 56 км/год, запас ходу – 463 км.

Катер-субмарина
З цим катером-субмариною спецпризначенці зможуть непомітно підібратися до цілі

Далі катер-субмарина має стати "невидимкою". Для цього VICTA протягом двох хвилин занурюється на невелику глибину, а члени екіпажу надягають водолазне спорядження, продовжуючи дихати від бортової системи відкритого контуру. Запасу повітря в ній вистачає на чотири години, при цьому повітря у балонах не витрачається.

У підводному положенні судно рухається зі швидкістю 11 км/год завдяки шести електродвигунам, що працюють від літій-іонної батареї. Максимальна глибина занурення – 30 м, дальність ходу – 45 км. Після того, як катер-субмарина прибуває до місця десантування, спецпризначенці полишають судно через бокові двері, які нагадують крила.

Конструкція VICTA дозволяє розгортати його з різних платформ, таких як стандартні транспортні контейнери, гелікоптери, повітряний транспорт, надводні судна тощо.

Читайте також: Як захиститися у світі, де головна зброя – одиниці та нулі?