xcounter
#

Рамштайн-5: чого очікувати Україні у постачанні зброї від союзників - на скільки реальні винищувачі, ATACMS та танки для ЗСУ

Посилення ЗСУ західними танками має вкрай високе значення
Посилення ЗСУ західними танками має вкрай високе значення
8125

Питання постачання до України винищувачів, західних танків, ATACMS та іншого далекобійного озброєння аргументували давно і все вказує на те, що час для позитивного рішення вже настав

Вже через декілька днів, 8 вересня, відбудеться п'ята зустріч країн-союзниць України на авіабазі Рамштайн у Німеччині. Попередня зустріч відбулась у режимі он-лайн ще 20 липня і тепер від "Рамаштайн-5" очікуються нові кроки з підтримки України озброєнням.

Чи варто від нової зустрічі у Рамштайні очікувати значного посилення ЗСУ вкрай необхідним озброєнням та домовленостей відносно винищувачів, західних танків та ATACMS вирішив розібратися Defense Express.

Читайте також: Коли прогулювали у школі навіть малювання: у рашистів проблеми із нанесенням нового тактичного знака на техніку

Постійна підтримка

Платформа "Рамштайн", як місце зустрічі міністрів оборони понад 50 країн, які дієво підтримують Україну у боротьбі проти РФ слугує вкрай важливій меті - консолідації зусиль союзників. Публічний компонент цієї зустрічі - фактичний звіт держав та відповідь на питання - а що вони зробили для підтримки України з моменту минулої зустрічі.

Рамштайн зустріч

Другий компонент, який проходить за зачиненими дверима - це організація наступних постачань, де виробляється рішення з надання комплексної допомоги Україні, яка буде розподілена з урахуванням реальних можливостей кожної країни та кооперації цих зусиль.

І в цьому аспекті треба враховувати наступний фактор, Україна за пів року отримала велику кількість озброєння західних зразків, боєздатність яких необхідно підтримувати. Мова йде не тільки про боєприпаси, але й про запасні частини, поточні ремонти та інше обслуговування техніки. Більше того, мова йде і про підтримку ще радянських зразків.

PzH 2000

Цей комплекс задач нікуди не зник і з кожним новим зразком озброєння ці питання лише збільшується. Зокрема вкрай ілюстративним є приклад останніх трьох пакетів допомоги від США в яких зазначались десятки тисяч 155-мм боєприпасів. Бо перехід України на 155-мм калібр вимагає від союзників не тільки надання самих артсистем, а й постійного поточного забезпечення снарядами.

І необхідно розуміти, що це вже відтягує значну частину ресурсів. Але на це союзники були готові, бо при передачі будь-якого озброєння це звісно враховуються та обчислюється.

Нове озброєння

Але звісно від "Рамаштайн-5" всі очікують рішень відносно розширення переліку озброєння для України. Особливо відносно якісного посилення ЗСУ важкою бронетехнікою, далекобійного озброєння та західними літаками. Ці теми фігурують вже доволі давно і, здається, прийшов час для того, щоб почати переходити до реалізації.

Потребу у кожному з цих видів озброєнь аргументували давно, важливість їх постачання зрозуміла та наявна і все вказує на те, що час для позитивного рішення вже настав.

f-16 f-15

Якщо раніше можливо було хоча б якось сприйняти контраргументи, що постачання важкої бронетехніки чи далекобійних ракет може якось спровокувати РФ, то останні офіційні заяви так званого міноборони РФ це спростовують.

Зокрема Москва вже без тіні сумніву відзвітувалась про знищення американських БМП M2 Bradley, яких фізично немає у ЗСУ. А рашиським пропагандонам вже маряться ротні групи Leopard 2 у степах України та передані стелс-ракети JFS-M для HIMARS яких ще взагалі не існує.

abrams

Кремль спокійно "проковтнув" і постачання AGM-88 HARM, самостійно знаходить причини "бавовни" на авіабазах в окупованому Криму, вигадує "ефект лінзи" на складах боєприпасів під Бєлгородом. А загальна риторика від ультиматумів до НАТО повернутися до меж 1997 року різко скотилась до вербування зеків та пенсіонерів та кидання у бій Т-62 часів Хрущова.

Саме тому знаходити виправдання у фразі "Путін нападе" зараз немає жодного сенсу. Але, якщо рішення відносно тих самих танків чи літаків буде прийнято необхідно розуміти, що для реалізації знадобиться не тиждень і не два. Головне, щоб це рішення було прийнято.

Читайте також: Bayraktar TB2 продовжує полювання та дає рашиським ЗРК вибір: або MAM-L або HARM