xcounter
#

Президент хоче, щоб за 5-10 років для українських науковців побудували 36 нових суден

1729
Український криголам "Ноосфера" в Одесі / Фото: "Одесса-Медиа"
Український криголам "Ноосфера" в Одесі / Фото: "Одесса-Медиа"

Відповідне завдання з розробки програми відродження науково-дослідного флоту України Володимир Зеленський дав в Одесі, де він також побував на церемонії перейменування двох наукових суден, отриманих від партнерів України

Президент України Володимир Зеленський, під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад в Одесі поставив Кабміну завдання розробити повноцінну довгострокову програму відродження науково-дослідного флоту України.

Він наголосив, що чекає від міністра освіти і науки повноцінної, масштабної програми відродження науково-дослідного флоту України на перспективу 5-10 років, повідомляє прес-служба Офісу Президента України.

Читайте також: Україна отримає британські ракети Brimstone Sea Spear, але точно не в найближчий час
Зеленьский
На засіданні в Одесі Президент доручив Уряду розробити програму з будівництва 36 судів для українських науковців / Фото: Офіс Президента

"Ми пропонуємо поставити собі таку високу планку, вона непроста, але дуже логічна. 36 наукових суден, із них 12 океанських, льодового класу. Саме стільки суден становив науковий флот України в 1991 році. Коли я став Президентом, коли з’явилася наша команда, наукових суден в Україні було аж нуль. За 30 років втратили 36 кораблів", – сказав він.

Наукові суда
Перейменовані криголами "Ноосфера" та гідрограф "Борис Александров", ілюстративне зображення з відкритих джерел

Крім цього, Володимир Зеленський побував на Одеському морському вокзалі де взяв участь у церемонії перейменування двох суден, отриманих від Великобританії та Бельгії.

Мова йде про криголам "Ноосфера" (колишній James Clark Ross) та наукове судно "Борис Александров" (колишня Belgica).

Криголам "Джеймс Кларк Росс" прибув до Одеси, фото - Адміністрація морських портів України

Останнє названо на честь директора Інституту морської біології Національної академії наук, доктора біологічних наук і професора Бориса Александрова, який трагічно загинув два роки тому у страшній пожежі на Троїцькій, 25.

Наукове судно Belgica прибуває до Одеси, фото - прес-служба АМПУ

Нагадаємо, наукове судно - гідрограф Belgica був безплатно переданий Бельгією й прибув в Одесу 21 жовтня 2021 року. Своєю чергою, криголам RRS James Clark Ross увійшов в одеський порт вранці 5 жовтня 2021 року. Україна придбала у Великобританії це судно за $5 млн

Читайте також: CША випробовує новий десантний корабель-док, протикорабельні NSM поки не ставлять