xcounter
#

П'ять прикладів, чому рашисти з літаками - це "мавпи з гранатами": від бомбардування Бєлгорода до виправдання збиття власних літаків

Ілюстративне фото пілота "ВКС" РФ, який відбомбився по Бєлгороду
Ілюстративне фото пілота "ВКС" РФ, який відбомбився по Бєлгороду
7178

Те що російські пілоти власноруч бомблять власний Бєлгород насправді цілком закономірна ситуація, бо після таранів житлових будинків це все ж таки більш ефективний засіб самоліквідації

У так званих "ВКС" РФ відбувається процес, який складно пояснити з точки зору здорового глузду. Зокрема рашиська авіація пізно ввечері 20 квітня відбомбилась по Бєлгороду.

Як офіційно визнало, що взагалі доволі незвично, саме міноборони РФ "при виконанні польоту літака Су-34 над містом Білгород відбулось позаштатне скидання авіаційного боєприпасу". З огляду на фото та відео, скоріш за все - бетонобійної бомби.

Читайте також: Як британці використали свої Sea King у Фолклендській війні 1982 року, і що з цього актуальне для ЗСУ в 2023 році

Щодо причин такого нештатного спрацювання бомби можливо будувати цілий ряд теорій, але в цій ситуації навіть більш цікаво те, що навіть не самі лояльні до Кремля російські пабліки не ставлять головного питання - що саме Су-34 з бомбовим навантаженням робив над містом.

бомбардування Бєлгорода

Тобто сам факт того, що російський літак відбомбився по російському місту не викликає простого запитання - чому йому проклали маршрут саме над Бєлгородом.

З іншого боку, треба нагадати, як російський "Панцирь" у Бєлгороді уразив ракетою житловий будинок, тобто комплекс був розташований не перед, а за житловими будівлями, прикрившись цивільними. Й можливо будь-які логічні запитання місцеві жителі не задають виключно через інстинкт самозбереження.

Але загалом ситуація з авіацією у РФ дійсно має ознаки тієї, яку можливо лише описати фразою "мавпи з гранатами". Бо лише за рік у рашистів трапився цілий ряд характерних авіатрощ.

У червні минулого року військово-транспортний літак Ил-76МД просто влетів у Рязань після зльоту з авіабази Дягілєво. Пожежа двигуна й літак, який злітав у бік міста, був скерований екіпажем у пустир.

Від місця катастрофи літака, яке у РФ назвали "жорсткою посадкою з частковим руйнуванням літака через дотик до ґрунту", до житлових будинків 120 метрів.

Ил-76 Рязань

Чому військовий літак здійснює зліт у бік міста - знову жодних питань у рашистів. Як й у випадку з Єйськом, де фронтовий бомбардувальник Су-34 просто впилявся у житловий будинок після зльоту у жовтні.

Су-34 Єйськ

Й тут пілоти вже не займались тим, що відводили літак, а катапультувались поряд із власноруч вбитими 16 мешканцями міста, й це лише за офіційними даними, за ними ж ще 43 особи зазнали поранень.

Історія рашистів нічому не вчить й через декілька днів у Іркутську на приватний сектор впав Су-30. Загинуло, за офіційними даними, дві людини, але жертв могло бути значно більше, бо літак з пілотами, які начебто втратили свідомість, впав у 100 метрах від багатоповерхівок.

А окремим пунктом стоїть чим завершилась історія зі збиттям під час тренувань у 2020 році літака Су-30. Тоді під час відпрацювання повітряного бою пілот Су-35 замість "фотокулемета" розрядив по ньому автоматичну гармату ГШ-30-1. Слідство тривало декілька років й, як днями повідомили російські ЗМІ, пілота літака виправдали.

Суть полягає в тому, що на Су-35 перед тренувальним боєм гармата мала бути розряджена та відключена електромережа спуску. Але техніки вирішили зекономити час і не розрядили її. Зекономив час й пілот, який не виконав інструкції шляхом перевірки гармати перед початком тренувань, зокрема й шляхом направлення вже у польоті гармати у безпечне місце та натискання гашетки.

Су-35
Су-35

В результаті - мінус Су-30 у "ВКС" РФ, але попри порушення всіх інструкцій, прокуратура відкликала справу, а суд виправдав пілота за відсутністю складу злочину. Більше того, було прийнято рішення змінити льотні інструкції, а самого пілота навіть похвалили, мовляв, "діяв правильно та намагався максимально наблизити умови навчань до реальності".

Як не виконання простої багаторівневої перевірки, порядок якої, як говорять, "кров'ю написаний" в інструкціях, стало у РФ тепер "героїзмом" - окреме питання, але красномовно говорить про глибину "рашиського болота".

Читайте також: У Австралії півсотні F/A-18 на складі - все що потрібно просто передати їх Україні