xcounter
#

Як британці використали свої Sea King у Фолклендській війні 1982 року, і що з цього актуальне для ЗСУ в 2023 році

2480
Гелікоптери Sea King, на яких проходили підготовку вертолітники ЗСУ, листопад 2022 року, зображення – Міноборони Великої Британії
Гелікоптери Sea King, на яких проходили підготовку вертолітники ЗСУ, листопад 2022 року, зображення – Міноборони Великої Британії

Такі вертольоти створювались для рутинного полювання на субмарини ворога, але натомість гарно себе показали в доволі неочікуваних ролях

Декілька днів тому BBC News опублікувало перший репортаж, присвячений британським гелікоптерам Sea King в строю ЗСУ. Наші вертолітники розповіли, що використовують ці машини для пошуково-рятувальних місій, зокрема порятунку пілотів збитих літаків; доставки спецпризначенців та доставки обладнання на позиції. І також – що один із отриманих від Великої Британії вертольотів зіграв свою історичну роль при завершенні війни за Фолкленди у 1982 році.

За деякими даними, передані Україні гелікоптери Sea King належать до "гібридної" модифікації HU5 – переробка в пошуково-рятувальний варіант зі збереженням бортової апаратури для виявлення субмарин ворога. Сама поява такого "гібриду" була прямо пов’язана з тим, як самі британці використали Sea King при Фолклендській війні, і в яких неочікуваних ролях проявили себе такі машини.

Читайте також: Скільки коштує обслуговування протикорабельного комплексу на прикладі Польщі з її ​NSM CDS

Фолклендську війну 1982 року як мінімум зі сторони британців можна назвати "вертолітною" хоча б через характер авіаційного угрупування, яке створили Королівські ВМС Великої Британії для цієї операції – близько 40 літаків Sea Harrier FRS.1 и Harrier GR.3 та одразу 130 вертольотів типів Lynx, Wessex Mk.5 та власне Sea King.

Але що цікаво, якщо на початку війни в складі цього «повітряного кулака» була лише одна ескадрилья на Sea King – 846-та, яка базувалась на авіаносці HMS Hermes, то на момент кульмінації війни за Фолкленди британці зосередили уже 50 вертольотів типу Sea King, зведених у 4 ескадрильї – 820-та, 824-та та 826-та, ну і також 825-та (що була поспіхом сформована уже під час війни). Таке нарощення було прямо пов’язане з тією універсальністю застосування, яку на практиці показали Sea King.

Sea King в строю ЗСУ, квітень 2023 року, скріншот з відео BBC News

Наприклад, гелікоптери зі складу 846-тої ескадрильї на HMS Hermes в теорії мали би зосереджуватись на задачах протичовнової боротьби. Але по факту ці машини стартували з місії зовсім іншого характеру – в проміжок з 1 по 19 травня 1982 року вони виконали 26 нічних вильотів для висадки диверсійних груп за складних погодних умов, що по-своєму були не менш небезпечні, аніж наприклад раптова поява аргентинців.

Наприкінці травня 846-та ескадрилья перебазувалась на острів Сан-Карлос, і "в польових умовах" гелікоптери Sea King виявились доволі простими в обслуговуванні – британські авіатехніки так і казали, що навіть на базі постійної дислокації у них було більше роботи по поточним ремонтам, аніж під час Фолклендської війни.

Британський Sea King під час Фолклендської війни 1982 року, зображення – MilitaryImages.Net

Гелікоптери Sea King зі складу 820-тої та 826-тої ескадрилій були розміщені на тому ж авіаносці HMS Hermes, залучались напряму для ведення протичовної боротьби в інтересах усього угрупування Королівських ВМС, але іноді також "відволікались" для доставки вантажів та спецпризначенців під час боїв за Фолклендські острови.

824-та ескадрилья була сформована саме для посилення протичовного захисту кораблів британського флоту, розподілялась на окремі ланки, одну з яких також ситуативно залучили для доставки вантажів на берег. Ну а 825-та ескадрилья на Sea King одразу формувалась саме під "транспортну" специфіку, бо уже на той момент вдалось перевірити, що один такий вертоліт може брати на зовнішній підвісці до 3 тон вантажу.

Британський Sea King під час Фолклендської війни 1982 року із вантажем на зовнішній підвісці, зображення – War History Online

Sea King виявився достатньо надійною машиною, аби його екіпажі могли виконували польоти ледь чи не цілодобово. Бо, наприклад, в одному із епізодів для доставки на берег батареї із шести 105-мм гаубиць та їх обслуги, 60 тон боєприпасів та іншого вантажу, знадобилось виконати не менше 40 вильотів. Також доволі часто замість "нормативних" 16 десантників на борт Sea King доводилось брати одразу 30 бійців. І при цьому всьому жодна з цих машин не вийшла з ладу "по технічним причинам". Висаджувати десант на Sea King доводилось під вогнем противника, і ці вертольоти стійко витримували влучання зі стрілецької зброї чи навіть 20-мм гармат.

Але як показав післявоєнний розбір, ефективність гелікоптерів Sea King в ролі протичовнових виявилась доволі посередньою, головним чином через недоліки бортової апаратури. І схоже, що саме така "пам’ять" і визначила формат застосування таких вертольотів в строю ЗСУ вже у 2023 році – в першу чергу саме транспортні та пошуково-рятувальні задачі.

Sea King в строю ЗСУ, квітень 2023 року, скріншот з відео BBC News
Читайте також: Трофейний Т-90А із України може мати "таємничого покупця" в США, бо танк везуть дуже дивно