xcounter
#

​Невтішні висновки порівняння бронетанкової техніки у арміях України та РФ: шляхи вирішення глобальної проблеми

Т-64БМ1М та Т-64БВ українського війська
Т-64БМ1М та Т-64БВ українського війська
26951

Армія РФ має багатократну перевагу над ЗСУ у бронетанковій техніці​, тому проблему необхідно вирішувати якнайшвидше

До редакції Defense Express надійшов лист від фахівців, які все своє життя присвятили бронетанковій техніці.

Його написали лауреат Державної премії України в галузі науки та техніки, який понад десять років працював на посаді головного інженера на "Заводі ім. Малишева" - Михайло Будьонний та Андрій Богач, який понад 20 років працював у "Харківському конструкторському бюро машинобудування" та займався питаннями створення перспективних зразків бронетехніки.

Читайте також: Олег Уруський назвав, які пріоритети матиме Державне оборонне замовлення на найближчі роки
Танки україни
Українські бронетанкові заводи зараз завантажені лише ремонтом та модернізацією танків 70-80-х років

В ньому детально порівняно можливостей бронетанкової техніки армії України та РФ. І це порівняння виявилось доволі невтішним.

В ньому також розписані кроки, які дозволять українській армії ліквідувати цю проблему та досягти, як мінімум рівню паритету.

Т-64БМ1М
Т-64БМ1М - один із варіантів модернізації Т-64

Defense Express вважає за потрібне опублікувати витяги з цього листа з метою донесення думки фахівців до людей, які приймають рішення у царині обороноздатності України.

Порівняння можливостей

Стан задоволення потреб сил оборони України у зразках озброєння та військової техніки і напрямки їх подальшого вдосконалення можливо дослідити на основі узагальненого критерію ефективності, а саме рівня власних втрат захисників України, за умов повного знищення противника при моделюванні та аналізі бойових дій.

Для досягнення потрібного рівня переваги над противниками достатньо дослідити множину вірогідності виграшу в елементарних дуельних поєдинках (на основі порівняння тактико-технічних характеристик наявних зразків озброєння та тих, що розробляються), а також імовірної частоти використання зразків озброєння за призначенням.

БМП-1
БМП-1 залишається однією з основних БМП українського війська

Так при дослідженні стану відповідності існуючим потребам та загрозам, а також перспективам розвитку бронетанкової галузі України можливо визначити наступні фактори.

Кількість сучасних танків РФ, а саме: Т-72Б, Т-90, Т-64Б, Т-80БВ, Т-80У, Т-80УД та їх модифікацій - приблизно 12 500 одиниць.

Т-90М
Т-90М "Прорыв" армії РФ

Кількість танків ЗСУ, а саме Т-64Б, БМ "Булат", Т-72Б - приблизно 700 одиниць, а більш сучасних типу Т-84, БМ "Оплот", Т-80БВ, Т-80УД - загалом до 45 одиниць.

БМ
БМ "Оплот" серійно постачався лише на експорт, у ЗСУ лише декілька зразків

Вірогідність виграшу у дуельному поєдинку танка Т-64Б над танком типу Т-72Б складає 0,61, а над танком типу Т-90, Т-80УД складає - 0,42. Вірогідність виграшу танка Т-84 над танком Т-80УД складає 0,56.

Таким чином застосування за призначенням з боку РФ до 950 танків буде мати катастрофічні наслідки для танкових підрозділів ЗСУ в середньо тривалій перспективі.

БМП-3
БМП-3 армії РФ. Головне озброєння спарена артилерійська система зі 100-мм та 30-мм гармат

Аналогічна ситуація із кількісною та якісною перевагою спостерігається і у легко броньованій техніці, а саме: БТР-90, БТР-82А, БМП-3, БМД-4 підрозділів РФ у порівнянні з БТР-3, БТР-4, БМП-1М, БМП-2 підрозділів ЗСУ. Умовна кількісна перевага складає приблизно 7,5:1 на користь противника.

БТР-4
БТР-4 - адекватне серійне постачання у ЗСУ розпочалось лише декілька років тому

Застосування за призначенням приблизно 800 одиниць призведе до критичного стану руйнування зразків легкоброньованої техніки підрозділів ЗСУ.

Шляхи вирішення на період до 2023 року:

  • Створення бойового модулю із вогневими спроможностями не гірше ніж бойового модулю виробу БМП-3 (вірогідність переваги дуельного бою Рв≥0,55) та його адаптації на шасі виробів типу БТР-4, БТР-3, МТЛБ та БМП-2. Налагодження серійного виробництва на підприємствах галузі на рівні 50 од/рік.
Башта БМП Lynx
Один із варіантів озброєння БМП Lynx від Rheinmetall
  • Створення дистанційно-керованого ударного комплексу-носія озброєння надлегкого класу.
  • Створення гусеничної БМП середньої вагової категорії (плаваюча) та її модифікацій.
БМП-У від ХКБМ
Проект БМП-У від ХКБМ
  • Проведення дослідно-конструкторської роботи по створенню уніфікованого ряду 4-х тактних дизельних двигунів спец призначення та трансмісій до них діапазону потужностей 300-600 к.с.
  • Завершення дослідно-конструкторської роботи по програмах модернізації раніше створених основних бойових танків та початок робіт по створенню перспективного танка 30-х років.
ОПК України
ОПК України здатний виконати задачі із розробки та серійного виготовлення сучасних зразків озброєння

Шляхи вирішення на період до 2027 року:

  • Проектування перспективного танка.
  • Створення важкої БМП для дій в урбанізованій місцевості.
БМП Namer
БМП Namer від Israel Military Industries
  • Розробка та виробництво боєприпасів з поліпшеними характеристиками для ствольних комплексів танків та легкоброньованої техніки.
  • Розробка автоматизованої системи управління військами рівня рота-батальон.
  • Створення роботизованого наземного бойового комплексу середньої вагової категорії.
  • Створення САУ типу "Богдана" на гусеничному шасі з автоматизованою системою управління вогнем артилерії.

Шляхи вирішення на період до 2030 року:

  • Серійне виробництво перспективного танку та сімейства важких бойових машин.
  • Впровадження автоматизованої системи управління підрозділом з її розширенням до рівня батальон-бригада.
  • Серійне виробництво лінійки 4-х тактних дизельних двигунів.
  • Виробництво лінійки роботизованих ударних комплексів.
  • Пошукові та прикладні дослідження напрямків створення перспективних зразків озброєння асиметричної дії, заснованих на нетрадиційних джерелах енергії та нових фізичних принципах.

На думку авторів листа саме вирішення цих завдань дозволить українській армії ефективно виконати задачі із захисту країни у найближчі кілька десятків років. Проте для цього необхідна дієва мобілізація наявних ресурсів, жорсткий контроль над виконанням всіх оборонних програм та максимальне сприяння з боку державних органів влади.

Читайте також: Чим воюватиме армія України: про "Сапсан" та "Нептун", шифри "Краб" та "Бастіон", доля "Сокіл-300", "Богдани" та інше - Олександр Миронюк