xcounter
#

Наш прогноз втілився: американські В-1В "зайшли в атаку" на Чорноморський флот РФ

4626
B-1B Lancer може брати на борт до 24 крилатих протикорабельних ракет LRASM, і так виконувати роль "літаючого есмінця"
B-1B Lancer може брати на борт до 24 крилатих протикорабельних ракет LRASM, і так виконувати роль "літаючого есмінця"

Цю операцію підтримали винищувачі НАТО із летовищ в Румунії. Паралельно, США перекинули в Болгарію свої літаки F-15E Strike Eagle

Міноборони РФ на своїй сторінці у Facebook заявило, що 19 жовтня 2021 року два американські стратегічні бомбардувальники B-1B Lancer та два "повітряні танкери" KC-135 виконали політ біля берегів окупованого Криму.

При цьому росіяни зафіксували на відео момент дозаправки у повітрі американських B-1B у небі над Чорним морем:

Читайте також: "Конвеєрне бомбардування": американські B-1B літали до Литви для "прицілювання" по об’єктам РФ (відео)

Ці дані підтверджують офіційні ресурси Командування ВПС США у Європі та Африці. Вони пишуть, що американські B-1B Lancer у небі над Чорним морем виконували "протикорабельну місію". І що при цьому дії американських стратегічних бомбардувальників підтримували винищувачі Польщі, Канади та Румунії, які базуються на одному із румунських летовищ.

Тут варто нагадати, що B-1B можуть виконувати носія крилатих протикорабельних ракет AGM-158C LRASM із дальністю стрільби до 900 кілометрів. І відповідно, за достатнього рівня уяви бомбардувальник Lancer у такій ролі можна назвати "літаючим есмінцем".

Російські ресурси стверджують, що перша апробація американських B-1B Lancer в якості носіїв протикорабельних ракет LRASM відбулась у травні 2020 року, під час польоту до берегів окупованого Криму в супроводі винищувачів Повітряних Сил України

Якщо опиратись на неофіційні ресурси авіаспоттерів, то можемо побачити ще одну цікаву деталь: буквально неподалік берегів Великої Британії американські бомбардувальники B-1B Lancer провели першу дозаправку пальним у повітрі по дорозі до Чорного моря.

І тут можна будувати припущення, що ВПС США відпрацьовують алгоритм екстреного вильоту своїх стратегічних бомбардувальників для миттєвого реагування на можливі кризи на Європейському континенті, як приклад – на можливі збройні провокації РФ у Чорному морі.

Тим більш, що проліт американських стратегічних бомбардувальників B-1B Lancer біля берегів окупованого Криму учора, 19 жовтня 2021 року, відбувався паралельно із візитом міністра оборони США Ллойда Остіна до України.

Очільник Пентагону заявляв про те, що саме РФ є винуватцем війни на Сході України, і "треті країни" не зможуть заблокувати вступ України до НАТО. Ці слова були "підкріплені" діями американської стратегічної авіації, і вцілому вийшло за принципом "добрим словом та пістолетом можна добитись набагато більше, аніж просто добрим словом".

Паралельно із прольотом B-1B Lancer, ВПС США перекинули до Болгарії свої F-15E Strike Eagle, зображення з відкритих джерел

В даній ситуації Defense Express цілком може записати собі в актив те, що ми ще на початку жовтня цього року передбачали можливість такого розвитку подій, а саме – що США використають свої стратегічні бомбардувальники B-1B Lancer для демонстративних дій проти сил РФ в окупованому Криму.

Про це ми писали ось у цій публікації, яка мала наступний контекст.

Американські B-1B Lancer виконують фігури вищого пілотажу перед посадкою на авіабазу Fairford у Великій Британії, 5 жовтня 2021 року, фото з відкритих джерел

Наприкінці вересня 2021 року ВМС США оголосили про створення так званої "оперативної групи Greyhound ", завдання якої – полювати на російські атомні субмарини в Атлантичному океані.

Для формування групи Greyhound американський флот вирішив задіяти саме ті есмінці типу Arleigh Burke, які досі використовувались для патрулювання в Чорному морі.

Американські B-1B Lancer йдуть на посадку на авіабазу Fairford у Великій Британії, 5 жовтня 2021 року, фото з відкритих джерел

Новина про створення "оперативної групи Greyhound" співпала у часі із новиною про перекидання американських стратегічних бомбардувальників B-1B Lancer до Великої Британії.

І тут цілком логічно було робити припущення, що США проведуть певну ротацію "інструментів впливу" на РФ як країну-агресора, що загрожує безпеці Європи.

США зосередились на використанні саме стратегічної авіації як "гнучного інструменту" реагування на можливі кризові ситуації
Читайте також: ​Україна збільшує кількість підрозділів, що повністю сумісні з партнерами по НАТО