xcounter
#

Коли армія США отримає заміну БМП Bradley та що це буде за машина

4380
Коли армія США отримає заміну БМП Bradley та що це буде за машина

БМП М2 Bradley надійшли на озброєння СВ США у 1981 р та вже давно застаріли. Вони кілька разів проходили модернізацію (внаслідок чого збільшилася їхня захищеність, а вага зросла з 21,3 т до 34,25 т), але все одно не задовольняли сучасним та перспективним вимогам. У 2003 р. в США почалася розробка "бойових систем майбутнього", які у т.ч. включали БМП, але ця програма була скасована

Потім було ще кілька програм створення БМП на заміну М2, на що витратили понад 20 млрд. дол., але з різних причин нову БМП так і не було створено. В наш час, у зв'язку з різким загостренням ситуації у світі, СВ США прийняли тверде рішення створити БМП на заміну М2. Коли СВ США намітили їх отримати, що це будуть за машини, та як здійснюватиметься їхня розробка – у матеріалі Defense Express.

БМП Bradley
БМП Bradley

Програма СВ США "Опціонально керована бойова машина" (OMFV) спрямована на розробку та придбання наступника БМП Bradley. Нова БМП повинна мати більшу вогневу міць та захищеність, ніж БМП М2, для того, щоб протистояти майбутнім загрозам супротивника у полі та містах.

Наразі програма перебуває на 2-му етапі (розробки концепції). У липні 2021 р СВ оголосили про вибір 5 компаній для участі у цьому 15-місячному етапі програми. Конкуруючі консорціуми очолюють American Rheinmetall Vehicle (ARV), BAE Systems, General Dynamics Land Systems (GDLS), Oshkosh Defense, Point Blank Enterprises.

M1A2 Abrams
M1A2 Abrams

Всупереч звичайній практиці, запит СВ пропозицій від ОПК в грудні 2020 р був незначним щодо деталей. Щоб уникнути нереалістичних вимог, вони були зведені до мінімуму – 9 бажаних "характеристик", які повинна мати OMFV. Вони включали:

  1. Підвищена живучість (у т.ч. захист від пожежі й вибуху та знижена помітність).
  2. Достатня мобільність, як у танка Abrams у бою.
  3. Потенціал удосконалення для введення оновлених або додаткових систем протягом терміну служби БМП (за допомогою модульного підходу відкритих систем або архітектури MOSA).
  4. Висока враженість широкого спектру наземних та повітряних цілей.
  5. Вага має дозволяти перетинати 80% доріг та мостів на ТВД.
  6. Зменшене навантаження на логістику завдяки розширеним можливостям діагностики та більш ефективним можливостям техобслуговування.
  7. Транспортування усіма стандартними видами авіаційного, морського, автомобільного та залізничного транспорту.
  8. Вимоги до екіпажу БМП обмежені двома особами, а також можливістю дистанційного керування.
  9. Навчальні можливості – наявні на БМП та сумісні з навчальними центрами СВ.

Під час поточної фази розробки концепції 5 конкурентів розробляють цифрові проекти. Деякі з них засновані на існуючих БМП та системах зброї, але оптимізовані для майбутніх вимог. Нинішня ініціатива дозволяє СВ оцінювати проекти в міру їх розвитку та перевіряти їх життєздатність та ефективнвність за допомогою моделювання та імітації, тим самим зменшуючи деякі технічні ризики під час розробки.

СВ також використовують цю фазу, щоб сформулювати більш конкретні технічні вимоги та вимоги до можливостей, які вони вводитимуть у міру просування програми. СВ планують щонайменше два цикли оновлення вимог та специфікацій на етапі розробки концепції. Цим оновленням передуватиме проміжна детальна оцінка поточних проектів. Цей процес дозволяє СВ приймати майбутні рішення щодо конструкції, не надто обмежуючи зусилля постачальників щодо інновацій.

У жовтні 2021 р було оголошено, що 1-й із цих проміжних оглядів концепції завершено. Інформація, отримана з цього огляду, допомогла внести зміни в програму моделювання та забезпечила основу для вдосконалення набору вимог СВ до OMFV. 1 липня був опублікований 1-й офіційний документ щодо вимог OMFV. Остаточний та обов’язковий набір вимог буде сформульовано після функціонального аналізу системи в кінці поточного 15-місячного циклу розробки концепції.

Кілька претендентів показали свої початкові концепції у жовтні 2021 р. Хоча ці БМП не були прототипами можливих проектів OMFV, вони дали розуміння загального напрямку, у якому шукають відповідні фірми. Також стає очевидним, що найбільший прогрес у порівнянні з поточними БМП не буде проявлятися у шасі БМП, чи навіть в озброєнні. Справжню динаміку відображатимуть бортові датчики та передові мережеві системи та системи керування, які перетворюватимуть окремі БМП на вузли в мережі ситуаційної обізнаності та ланцюжку дій. Ця комплексна структура буде інтегрувати OMFV з танками та іншими керованими та безпілотними засобами, створюючи значно більшу бойову потужність, ніж сума його складових частин.

American Rheinmetall Vehicle вибрала Lynx KF41 як відправну точку для конструкції своєї OMFV. Масштабна модель, що включає модифікації для адаптації Lynx до американських вимог, була показана на виставці AUSA 2021. ARV планує використовувати нову розроблену в США дистанційно керовану башту з 50-мм гарматою та ПТУР, або ударними дронами Coyote. Нові приціли 3-го покоління значно підвищать точність та дальність ураження.

Коли у БМП немає екіпажу, нею може керувати з піхота с землі чи іншої БМП, або з КП. Крім того, БМП можна оснастити третьою станцією екіпажу, з якої можна одночасно керувати декількома роботами.

Lynx здатна виробляти багато електроенергії, та це буде важливо для майбутніх модернізацій із застосуванням нових датчиків, вектроніки та енергетичної зброї. Lynx, на відміну від деяких інших конкурентів, із самого початку був розроблений з архітектурою MOSA. Для розробки OMFV компанія ARV ще вибрала фірми Raytheon, L3 Harris, Textron Systems, Allison Transmissions.

BAE Systems представила RV-301, яку фірма описала як "прототип лабораторії" для вивчення різних концепцій конструкції OMFV. Ця машина не є остаточною концепцією OMFV BAE. Фірма доручила своїм інженерам "думати нестандартно", оскільки сумнівно, що будь-яка існуюча БМП може бути достатньо модифікована, щоб відповідати очікуванням СВ.

RV-301, представлена на AUSA, нагадує більшу версію Armored Multi-Purpose Vehicle (AMPV), яку компанія BAE Systems розробила для СВ США. Машина була оснащена баштою MT30 від Elbit. На демонстратор також були встановлені система 360-градусної ситуаційної обізнаності, система активного захисту (САЗ) та рішення для автоматизації БМП. BAE співпрацює з Curtiss-Wright Defence Solutions для розробки пакету MOSA. А на виставці AUSA 2022 була представлена модель на базі CV90.

GDLS представила свою електронну архітектуру нового покоління Katalyst (NGEA) на демонстраційній БМП без екіпажу. GDLS класифікує Katalyst як електронну архітектуру 5-го покоління, яка становитиме ядро операційної системи OMFV. Katalyst призначений для інтеграції низки систем місії, включаючи комунікації, датчики/ситуаційну обізнаність, управління вогнем, РЕБ, САЗ.

Katalyst (NGEA)
Katalyst (NGEA)

Він також призначений для роботи в якості інтерфейсу з автономними роботизованими системами, щоб забезпечити ефективне об’єднання машин з екіпажем та без нього. Katalyst має високий рівень штучного інтелекту, він розроблений, щоб зменшити навантаження на екіпаж. Функції включають автономне водіння та можливості прицілювання. GDLS наразі обмежила кількість зовнішніх партнерів та доручила власному підрозділу General Dynamics Mission Systems забезпечити вектроніку та мережеві/комунікаційні/кібернетичні системи. На демонстраційній машині в AUSA 2021 був показаний боєприпас AeroVironment Switchblade. А на виставці AUSA 2022 була представлена модель на базі Griffin III/Ajax.

Oshkosh Defense на AUSA представила графіку своєї концепції OMFV, яка базується на БМП Redback від Hanwha, але з баштою Rafael Samson. Інші фірми-партнери включають Plasan, Pratt Miller та QinetiQ. Будучи новачком у розробці БМП, Oshkosh Defense значною мірою покладається на своїх партнерів у сфері спеціалізованого досвіду.

Point Blank Enterprises зберігає в таємниці свою концепцію, названою платформою Liberty. Основним партнером є Keshik Mobile Power Systems. Компанія наголошує на перевагах розподіленої резервної гібридної електричної трансмісії БМП та загальносистемної MOSA. Liberty – нетрадиційна платформа, призначена для полегшення впровадження технологій майбутнього.

Деякі основні компоненти БМП вже визначені, незалежно від того, яка фірма будує її. СВ обрали 50-мм ланцюгову гармату Northrop Grumman/Bushmaster XM913 як основну зброю OMFV. Використовуючи інтерферометричний радар для відстеження цілей, XM913 обіцяє високу точність проти нерухомих або рухомих цілей на великій дистанції.

Окрім знищення наземних цілей, ця гармата призначена для боротьби з деякими ракетами, снарядами артилерії, мінометними мінами та дронами. Боєприпаси включають бронебійні підкаліберні оперені снаряди з піддоном, що відокремлюється, та трасером XM1203, а також уламково-фугасні снаряди з трасером та повітряним підривом XM1204. Ефективна дальність стрільби 4 км, що вдвічі більше дальності 25-мм гармати БМП Bradley. Потужніша зброя значно покращить здатність протистояти супротивникам того ж рівня. Снаряд XM1203 лише не може пробивати спереду Т-90, Т-14 та Т-15. Також розробляються керовані снаряди з дальністю 7 км. Ще одна стороння підсистема – бездротова магістральна мережа безпеки Ethernet, розроблена Thales. Фірма зараз працює над концепцією інтеграції для розміщення мережі на остаточному OMFV.

т-14 армата
Т-14 "Армата"

Поточний етап розробки концепції (фаза 2 програми) триватиме до кінця 2022 ф.р. (кінець вересня 2022 р). Після цього піде інтервал 4 місяця, коли СВ проведуть повний та відкритий конкурс, що веде до 3-ї фази програми (детальне проектування). Фірми, окрім 5 компаній, які зараз розробляють цифрові концепції, матимуть право брати участь у конкурсі за контракти фази 3. Керівництво СВ підкреслило, що фірми, які не беруть участі в поточному конкурсі цифрової конструкції, тримаються в курсі подій. Решта фірм ОПК почне бачити напрямок, у якому СВ формують цю конкуренцію.

Запит пропозицій для фази 3 (та для наступної фази 4, створення та випробування прототипу) програми OMFV була опубліковано у травні 2022 р. До 3-х фірм отримають контракти для фази 3 у 3-му кварталі 2023 ф.р. Ця фаза детального проектування триватиме до кінця 2024 ф.р., а також покладатиметься на цифрове проектування та тестування для оптимізації конструкції перед тим, як робити оцінку фізичного прототипу. СВ хотять дивитися на проекти, як вони розвиваються у режимі реального часу, а потім взяти ці проекти та дані, які надходять з ними, та включити їх у моделі та імітації, щоб СВ могли тестувати їх, поки вони ще цифрові, та можна використовувати цю техніку, щоб уникнути дорогих збоїв на випробувальному полігоні.

Наступний етап створення прототипу (фаза 4) розпочнеться у 2025 ф.р. Під час фази 4 кожен із 3-х обраних підрядників побудує 11 прототипів БМП, які будуть випробувані СВ, починаючи з 2026 ф.р. Етап 4 завершиться відбором 1 претендента та укладенням контракту на початкове виробництво з низькою швидкістю. Очікується, що ця подія, яка ініціює 5-й етап програми, відбудеться у 4-му кварталі 2027 ф.р., а 1-й бойовий б-н отримає OMFV з 2028 р. Рішення про повномасштабне виробництво очікується у 2029 ф.р.

Коли Україна переможе та почне будувати армію мирного часу, її ОПК та СВ може стати у нагоді передовий досвід створення у США БМП OMFV.