xcounter
#

Які проблеми були у виробників дронів з Держспецзв’язком і чи зміниться ситуація з новим керівництвом

3329
Оперативно-стратегічний БПЛА "Київська Русь", фото — "Перший контакт"
Оперативно-стратегічний БПЛА "Київська Русь", фото — "Перший контакт"

Коли війську тут і зараз потрібні на полі бою десятки, сотні й тисячі дронів різного призначення, то передусім аж ніяк не потрібно створювати штучні перепони у постачанні цього озброєння в Сили оборони

Українські виробники безпілотних літальних апаратів не завжди могли налагодити комунікацію та укласти відповідні контракти на постачання дронів з попереднім керівництвом Держспецзв'язку, яка акумулює значні кошти щодо закупівлі БПЛА для українського війська — про те, як змінилася ситуація з новим керівництвом служби Defense Express поспілкувався з декількома представниками компаній-виробників безпілотних літальних апаратів.

"Найголовніша проблема при минулому керівництві, а головне навіть не при керівництві самого Держспецзв’язку, а при керівництві того відділу, який очолював пан Мокренко, який займався допуском до комісії та контрактуванням, вони взяли на себе роль, яка їм не властива — додаткової оцінки бойової спроможності та ціни комплексів", — розповідає голова правління альянсу "Нова енергія України" командир спецпідрозділу ударних дронів Валерій Боровик.

Читайте також: В "Атлон Авіа" наголосили, що довгострокові контракти — важлива складова масштабування виробництва
ударний дрон
Ударний дрон "Оса", фото — "Перший контакт"

Ситуація складалася наступним чином — після того, як незалежні експерти надавали свою оцінку, в Держспецзв’язку фактично нав’язували власне бачення оцінки виробу. "Мало того, пан Мокренко ще й робив таким чином, що зупиняли оцінку від експертів і це є перевищенням повноважень, а також були випадки, коли представники Держспецзв’язку приїжджали до тих бойових підрозділів, які робили замовлення на одні дрони, вони казали "Для чого вам ті? Візьміть ось ці", — відзначає Боровик.

"У нас є надія і бачення, що нове керівництво може змінити такий тенденційний підхід, який не дозволяв багатьом компаніям законтрактуватися і не дозволяв при виконанні всіх процедур, які прописані у постановах уряду, вийти на серйозне держзамовлення", — розповідає фахівець.

БПЛА
БПЛА "Відсіч", фото — перший контакт

Боровик відзначає, що вже спілкувався з новим керівником Держспецзв’язку, і що є перспектива і бачення, що ситуація має змінитися. "Тут навіть не в особистостях питання, тут питання в принципі. Є прописані процедури, є заявка від бойового підрозділу, є оцінка — ти виходиш на контрактування і потрібно ж виконувати цей мільйон дронів і більше".

Про комунікацію з Держспецзв’язком ми також поговорили із Артемом В’юнником, директором виробника безпілотних авіаційних комплексів "Атлон Авіа" — він відзначає, що зі зміною керівництва служби комунікація поновилася і компанія сподівається укласти новий договір.

БПЛА
БПЛА "Фурія" від "Атлон Авіа"

"Потреба від підрозділів Сил оборони України вже формалізована, подана до Держспецзв’язку і ми вже фактично працюємо над угодою. Сподіваюся, що в січні її буде укладено і це також гарна новина, тому що Нацгвардія та інші силові структури отримають вироби, які підсилять їхні спроможності", — підсумовує В’юнник.

Читайте також: Рашисти використовують FPV-дрони з машинним зором і автозахопленням цілі: дані з перехопленого відео