xcounter
#

Яка ще є проблема у напрямку FPV-дронів, якщо навіть буде достатньо боєприпасів до них

6034
FPV-дрон, фото — СБУ
FPV-дрон, фото — СБУ

Нарощення кількості того чи іншого озброєння у військах — це комплексне питання, де не можна нехтувати якимись окремими напрямками

Коли ми говоримо про оснащення військом FPV-дронами, то крім власне самих дронів, а також боєприпасів для них, ще одним важливим аспектом цього напрямку є навчання операторів — опанувати цей вид озброєння набагато складніше, ніж, наприклад, ті ж звичайні "мавіки", і вимагає від оператора, наприклад, міцного вестибулярного апарату, щоб людина могла повноцінно виконувати бойові завдання.

FPV-дрон
Оператор FPV-дрона, фото АрміяInform

З цього приводу ми поспілкувалися з керівником і засновником центру підготовки БПЛА "Блакитне небо" Андрієм з позивним "Синоптик". За його словами, в Україні ця школа працює з червня 2022 року, спеціалізується на навчанні операторів мультироторних систем і на сьогодні підготувала близько 400 операторів дронів. "Майже всі вони використовують свої навички та знання десь на фронті", — відзначає Андрій.

Читайте також: Чому варто визначити базові стандарти для виробництва FPV-дронів

Він наголошує, керувати FPV-дроном — вкрай важко: "Ця модифікація мультироторної системи взагалі не готувалося для такого керування. Це була така високошвидкісна технологічна іграшка".

Тому підготувати оператора FPV-дрона — процес теж вкрай складний. За словами "Синоптика", треба провести 200 годин за симулятором і потім "розбити три-п’ять дронів", щоб зрештою військовий міг дійсно ефективно використовувати це озброєння на полі бою.

На відео з 25:26

Особливості FPV-дронів також впливає й на те, а скільки реально дронів може запустити один оператор протягом незначного періоду часу. "Це залежить від людини, від його вестибулярного апарату. Три-п’ять [пусків] він виконає, потім буде вже дуже велика кількість помилок", — відзначає фахівець.

За словами Андрія, на сьогодні ми вже відстаємо у процесі підготовки операторів FPV-дронів, якщо зважати на реальні потреби в таких фахівцях — і це в цілому загальна тенденція для безпілотних систем, коли процес навчання операторів йде впритул або ж починає відставати від нарощення виробництва БПЛА.

"Готувати пілотів FPV треба заздалегідь і це потребує місяць-два. Іншого шляху я не бачу", — відзначає Андрій. Причому зрозуміло, що це потребує не тільки організації процесів, достатньої кількості інструкторів, але також й власне самих FPV-дронів, які будуть використовуватися для навчання.

Читайте також: У ЗСУ брак артилерійських снарядів покриватимуть FPV-дронами: буде створено потужне виробництво