xcounter
#

Як штучний інтелект пройшов "хрешення вогнем" в ЗСУ, і заодно в ЦАХАЛі під час боїв у Газі

2141
Процес навчання "машинного зору" на FPV-дроні від групи "Дикі шершні"
Процес навчання "машинного зору" на FPV-дроні від групи "Дикі шершні"

Для яких саме завдань використовувалась ця технологія, і що насправді визначало її ефективність

Авторитетний західний аналітичний центр IISS (Міжнародний інститут стратегічних досліджень) свій черговий блог присвятив темі використання технологій AI, він же штучний інтелект, бійцями ЗСУ у війні проти РФ, і також – як аналогічну технологію використовувала Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) під недавніх боїв у Секторі Газа.

Цей блог цінний тим, що дозволяє розширити наші уявлення про те, в яких сегментах військової справи може також використовуватись штучний інтелект. І водночас – що при цьому може бути фактором, який реально обмежує ефективність.

Читайте також: Що це за бомби Paveway IV для України, які нібито будуть передані Британією
Процес навчання "машинного зору" на FPV-дроні від групи "Дикі шершні"

Почнемо виклад цього блогу із частини, присвяченої ЗСУ, бо там заодно ми можемо прочитати деякі неочікувані факти. Наприклад, що офіцери Сил оборони України використовували технологію штучного інтелекту під час боїв за звільнення Херсону осінню 2022 року для збору і узагальнення даних зокрема щодо психологічного стану російських окупантів на тлі регулярних ударів нашими HIMARS. Як тут підкреслює IISS, це був приклад "ефективного використання обмежених ресурсів".

Крім того, AI використовувався для контррозвідувальних заходів, зокрема для оцінки, які наші військові цілі та важливі персоналії можуть стати предметом "уваги" рашистів. Ну і також – для захисту наших комунікацій в кіберпросторі.

Тобто уже на цьому прикладі бачимо, що штучний інтелект може виступати не тільки як умовно "оборонна" технологія, яка дозволяє збільшити втрати ворога. AI цілком може бути й "наступальною" технологією, яка дозволяє прорахувати дії ворога та бути "на крок наперед".

Процес навчання "машинного зору" на FPV-дроні від групи "Дикі шершні"

В "наступальному" розрізі технологію штучного інтелекту використовував і ЦАХАЛ під час нещодавніх боїв у Секторі Газа, однак там був наступний нюанс. Стверджується, що ізраїльські військові використовували AI для роботи автоматизованих систем управління під кодовими назвали "Євангеліє" та "Лаванда", завдання яких – визначення пріоритетних цілей для ударів та оцінка ймовірних дій противника.

При цьому, як окремо наголошує IISS, на ефективність застосування технології AI впливав скоріше саме "людський фактор": наприклад, на тлі активізації наступальних дій офіцери ЦАХАЛу могли взагалі ігнорувати рекомендації від згаданих вище систем "Євангеліє" та "Лаванда", що призводило потім до цілого ланцюжка проблем, зокрема і критичним втратам серед ізраїльських військовослужбовців.

Раніше Defense Express розповідав про те, як навчають "машинний зір" для FPV-дронів або що показали "Дикі шершні" на відео.

Читайте також: Скільки C-17 можуть одразу підняти в повітря США, і чому це нам важливо